NaslovnaNovostiUkrajina ispituje teren sa pokušajima ofanzivnih operacija

Ukrajina ispituje teren sa pokušajima ofanzivnih operacija

Napad dronom na Kremlj će verovatno postati glavni izgovor za veliku eskalaciju u Donbasu. Kijev i Vašington su negirali odgovornost i upozorili da će Moskva iskoristiti udare da pojača neprijateljstva na bojnom polju.

Sa druge strane, Ukrajina (Zapad) je ta koja je najavljivala kontraofanzivu velikih razmera, pri čemu Zapad želi da opravda desetine milijardi uloženih u ukrajinsku vojsku.

Ukrajinske snage su poslednjih dana povećale broj udara dronova i sabotažnih napada po ruskoj teritoriji. Takođe su nastavili ofanzivne operacije na terenu.

Očekuje se da će južni region Zaporožja postati glavno ratište ukrajinske kontraofanzive. Ukrajinski kanali su već duže vreme najavljivali da Rusi planiraju evakuaciju civilnog stanovništva iz Zaporoške oblasti. Juče su te vesti potvrdili i ruski izvori.

Dana 3. maja, ukrajinska jurišna grupa sastavljena od nekoliko oklopnih vozila pokrenula je borbenu izviđačku operaciju iz grada Orehova. Ukrajinska vojska je pokušala da pronađe slabu kariku na prvoj liniji ruske odbrane, međutim, napad je odbijen. Kao rezultat toga, ukrajinska grupa je izgubila nekoliko vozila i vratila se nazad.

Očekuje se da će grad Tokmak južno od Orehova postati primarna meta za pokušaj Ukrajine da se probije do Azovskog mora. U slučaju uspeha, ukrajinske snage bi mogle da preseku rusku grupaciju u Donbasu i da ugroze Krimski most.

Istovremeno, moguće je da će ukrajinska vojska pokrenuti ofanzivne operacije u drugim regionima, u pokušaju da odvrati pažnju Rusa.

Ukrajinske snage su 4. maja napale ruske položaje u mestima Pavlovka i Nikolskoe kod grada Ugledara. Ukrajinske snage su postigle određeni uspeh, ali su navodno Rusi kasnije preuzeli kontrolu nad nekoliko uporišta.

Istovremeno, ukrajinske snage nastavljaju pokušaje da se iskrcaju na ostrva u reci Dnjepar. Pokušavaju da se učvrste na obali u blizini sela Kindijka. Ukrajinska vojska tek treba da postigne bilo kakav uspeh, ali nastavlja da trpi gubitke, uključujući i avione koji pokrivaju operacije sletanja. Samo 2. maja ruski PVO sistemi su oborili dva MiG-29 i Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva iznad Hersonske oblasti.

Šef privatne vojske „Vagner“ Prigožin izvestio je o eskalaciji u regionu Bahmut. Ukrajinske snage su pokrenule nekoliko kontranapada sa promenljivim uspehom. Zauzvrat, Vagnerovi borci su prinuđeni da nastave sa napadom dok pate od nestašice municije.

Prigožin je optužio vrhovnu rusku vojnu komandu da obezbeđuje samo 30 odsto neophodne municije i okrivio ih za rastuće gubitke.

Prigožin je izjavio kako ukrajinska kontraofanziva već počela. Zaista, tekuća eskalacija je jasan znak da ukrajinska vojska ima sva neophodna sredstva da pokrene napade u različitim pravcima, postepeno povećavajući pritisak na ruske pozicije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave