NaslovnaNovostiTri za dan: dva MiG-29 i jedan Su-25 su oboreni na linijama...

Tri za dan: dva MiG-29 i jedan Su-25 su oboreni na linijama fronta u Ukrajini

Tri lovca su oborena u roku od nekoliko sati. Reč je o dva lovca MiG-29 i jednom Su-25. Tri aviona su deo ukrajinske borbene avijacije. Lovci su oboreni raketama zemlja-vazduh ruskih PVO sistema.

Rusko Ministarstvo odbrane nije saopštilo koji protivvazdušni sistemi su oborili tri ukrajinska lovca. Međutim, potvrđuje da su dva MiG-a 29 oborena „u blizini naselja Uljanovka u DNR i Miroljubovka u Hersonskoj oblasti“. Treći lovac, Su-25, oboren je u blizini sela Veletenskoe u Hersonskoj oblasti.

Poslednjih nedelja, Ruska Federacija je pojačala i raketne napade na ukrajinske ciljeve ali i vazdušne napade na kopnene i vazdušne ciljeve. Podsećamo da je oko 21. aprila Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo kako su oborili ukupno četiri lovca u roku od sedam dana.

Tada su takođe oborena dva MiG-a 29, kao i dva MiG-a 25. MiG-ovi su oboreni 19. aprila u oblastima Novoukrajinke i Sergevke, dok su Su-25 oboreni oko Dolgenkojea [Harkovska oblast] i Ugledara u DNR.

Ranije u januaru je objavljeno da su ruske vazdušno-kosmičke snage [VKS] oborile pet ukrajinskih aviona za samo jedan dan. Tada se radilo o Su-24, Su-27, MiG-29 i dva Su-25

Danas oboreni ukrajinski avioni jasno su ušli u domet ruske PVO raspoređene duž linije fronta i tačnije štiteći pomenute regione. To najverovatnije znači da su bili u patrolnim misijama u regionu, ili su poslani u misiju napada. Međutim, četiri oborena u aprilu ruski lovci su „uhvatili“ u vazduhu i oborili ih raketama vazduh-vazduh.

Zabrinjava činjenica da su današnji oboreni avioni dozvolili da ih presretne ruska PVO. Naravno, Rusija ima sve mogućnosti da presretne ove avione. Međutim, činjenica je da saveznici Ukrajine sprovode izviđanje i nadzor koristeći avione za rano upozoravanje, AWACS, dronove, pa čak i F-35.

ukrajinski lovac mig 29 ispaljuje raketu vazduh vazduh
ukrajinski lovac mig-29 ispaljuje raketu vazduh vazduh

Kada bi ruska PVO uključila svoje radare, odmah bi naznačila geolokaciju mesta gde se nalazi PVO i ukrajinski saveznici bi lako preneli podatke ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Ovo postavlja pitanje da li su današnji oboreni avioni sistemima S-300. Rusija ima modernizovane S-300 za razliku od Ukrajine sa mnogo boljim mogućnostima.

Pilot lovca F-35 iz američkog vazduhoplovstva nedavno je u jednom intervjuu rekao da kada je vodio izviđanje, uprkos unapred podešenim podacima raspoređenih S-300 u Belorusiji, njegov lovac nije mogao da prepozna sistem. Prema rečima pilota, radi se o „režimu ratne rezerve“ S-300, koji nam je „nepoznat“, kako je pilot rekao.

Današnje obaranje tri borbena aviona je loša vest za Kijev. Zelenski nastavlja da traži od Vašingtona da mu daju lovce F-16. Postoje izveštaji da su dva ukrajinska pilota u Sjedinjenim Državama da testiraju svoju sposobnost da upravljaju američkim borbenim avionom četvrte generacije.

Prema rečima ukrajinskog ministra odbrane, njihovi piloti su sposobni da se obuče za upravljanje F-16 u roku od šest do osam nedelja.

su 25 je napunio 48 godina ove godine.jpg
su-25 je napunio 48 godina ove godine

Međutim, Vašington trenutno kategorički odbija isporuku borbenih aviona. Situacija u kojoj je Vašington već bio kada je odbio isporuku tenkova Abrams. Međutim, kao što znamo, ovaj „problem“ je prevaziđen. Svet očekuje da će se isto desiti i sa pitanjem isporuke F-16 Ukrajini.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave