NaslovnaNovostiRusi se povlače iz Zaporoške oblasti i sa leve obale Dnjepra

Rusi se povlače iz Zaporoške oblasti i sa leve obale Dnjepra

Ukrajinski kanali su već duže vreme najavljivali da Rusi planiraju evakuaciju civilnog stanovništva iz Zaporoške oblasti. Danas su te vesti potvrdili i ruski izvori.

Vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki (Евгений Балицкий) izjavio je da je održao sastanak regionalnog saveta bezbednosti na kome je odlučeno da se počne delimična evakuacija 18 naselja. Deca sa roditeljima, stari, invalidi i pacijenti zdravstvenih ustanova biće odvedeni „duboko u pozadinu“.

Evakuacija će se vršiti iz naselja: Timošovka, Smirnovka, Tarasovka, Orljanskoe, Moločansk, Kujbiševo, Prišib, Tokmak, Mala Belozerka, Vasiljevka, Velika Belozerka, Dnjeprorudnoe, Mihajlovka, Kamenka-Dnjeprovskaja, Energodar, Pologi, Konjskie Razdori, Rozovka. Planom je obuhvaćena i evakuacija osoblja Zaporoške nuklearne elektrane. 

„Ne možemo da rizikujemo bezbednost ljudi i obezbedićemo sredstva za organizovan odlazak, smeštaj i ishranu. Privremeno preseljenje biće organizovano unutar regiona“, napisao je Balicki na svom Telegram kanalu.

On je delimičnu evakuaciju nazvao “prinudnom merom” neophodnom da bi se obezbedila sigurnost stanovnika u blizini fronta. Prema njegovim rečima, u bliskoj budućnosti se očekuju novi napadi na civilnu infrastrukturu Zaporoške oblasti. Planirano je da se sa ovih teritorija izvede ukupno 70.000 ljudi, prenosi TASS, pozivajući se na Andreja Kozenka (Андрей Козенко), zamenika premijera za ekonomiju regiona. Prema njegovim rečima, preseljenje će biti dobrovoljno.

Prema podacima vlasti Zaporoške oblasti, ruska vojska kontroliše oko 70% teritorije regiona. Pod kontrolom Ukrajine je glavni grad regiona – grad Zaporožje (Запоріжжя).

Da li je ovo novo povlačenje ili prekonponovanje ruskih linija usled ili pred ukrajinsku ofanzivu – teško je reći u nedostatku dovoljno informacija.

Istovremeno, stigla je vest da je mesto zamenika Prigožina, odnosno zapovednika ČVK ”Vagner”, primio penzionisani general Mihail Mizincev (Михаил Евгеньевич Мизинцев).  Mizincev je ”oslobođen dužnosti” u vojsci 27 aprila 2023 a ”proslavio” se tokom zauzimanja Mariupolja, kada je u zapadnoj štampi dobio nadimak ”kasapin Mariupolja”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave