NaslovnaNovostiU toku je „Združeni odgovor 18“ ogromna američka vojna vežba u Nemačkoj;...

U toku je „Združeni odgovor 18“ ogromna američka vojna vežba u Nemačkoj; Srbija ne učestvuje

Američka vojska, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, započela je Combined Resolve 18 (CBR 18, Združeni odgovor), vežbu borbene obučenosti u Nemačkoj.

Vežba se održava u Zajedničkom multinacionalnom centru Komande za obuku 7. armije za obuku Hohenfels od 21. aprila do 23. maja.

U vežbi, koju režiraju američke vojske u Evropi i Africi, učestvuju borbeni tim 2. oklopne brigade, 1. konjičke divizije i 15 saveznika i partnera. Planirano je da više od 4.000 ljudi učestvuje u vežbama.

Zemlje učesnice su Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Italija, Gruzija, Litvanija, Moldavija, Azerbejdžan, Albanija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Turska, Velika Britanija i SAD.

Primarni cilj vežbe je izgradnja interoperabilnosti među jedinicama i državama i procena njihovih sposobnosti za izvođenje borbenih operacija u složenom bojnom prostoru sa više domena, izvestio je narednik Rekvon Dženkins.

Pored toga, CBR 18 pruža priliku za rad u saradnji sa vojnim snagama drugih nacija i jačanje njihovih sposobnosti i veština.

U okviru vežbe, vojnici učesnici će proći simuliranu borbenu obuku. Zajednički centar za multinacionalnu spremnost (JMRC), direkcija pod komandom za obuku 7. armije, domaćin je vežbe svake dve godine.

combined resolve
combined resolve

Centar nudi mogućnost praktične manevarske obuke u Evropi koja se može prilagoditi potrebama vojnih jedinica SAD, kao i njihovim savezničkim i partnerskim nacijama.

Vojska Srbije je učestvovala na ovim vežbama u Nemačkoj još od 2012. godine angažovanjem jedinica ranga voda ili čete iz sastava Kopnene vojske.

Moratorijum na učešće u bilateralnim i multilateralnim vežbama sa svim partnerima je uveden nakon početka rata u Ukrajini. Vojska Srbije je poslednji put učestvovala u decembru 2021. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave