NaslovnaNovostiRuski helikopter Ka-52 preživeo raketni napad zahvaljujući sistemu zaštite Vitebsk

Ruski helikopter Ka-52 preživeo raketni napad zahvaljujući sistemu zaštite Vitebsk [VIDEO]

Na internetu su se pojavili snimci koji pokazuju kako ruski jurišni helikopter Ka-52 izbegava napad kijevskih snaga sa dva prenosiva protivvazdušna sistema (MANPADS) iznad zone specijalne vojne operacije.

Snimak sugeriše da su protivvazdušne rakete koje traže toplotu bile blokirane naprednim sistemom aktivne zaštite Vitebsk L370V52 Ka52.

Vitebsk je razvio Istraživački institut Ekran iz Samare za zaštitu helikoptera i aviona sa fiksnim krilima od svih tipova protivvazdušnih raketa, uključujući MANPADS.

Ka-52 je bio prvi ruski standardni helikopter koji je opremljen Vitebskom. Helikopterska verzija sistema sadrži senzore za digitalni radarski prijemnik upozorenja L150 u repu, laserske senzore upozorenja L140 i ultraljubičaste senzore upozorenja L370-2 u nosu i repu, dva laserska usmerena infracrvena L370-5 ili L418-5 ometača neposredno ispred glavnog stajnog trapa i UV-26 baklje i dispenzere u vrhovima krila.

Nekoliko drugih verzija Vitebska razvijeno je za jurišne helikoptere Mi-35 i Mi-28, transportne helikoptere Mi-8MT i Mi-26, helikopter za rano upozorenje i kontrolu Ka-31 i lovac za blisku vazdušnu podršku Su-25.

MANPAD-ovi ostaju pretnja ruskim helikopterima i borbenim avionima koji deluju na nižim visinama iznad zone specijalne vojne operacije.

Kijevske snage su od svojih saveznika nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine dobile hiljade prenosivih sistema, uključujući američke FIM-92 Stinger, francuske rakete Mistral i Britanske proizvodnje Martlet.

fim92 stinger
fim92 stinger

Sistemi zaštite poput Vitebska i iskustvo koje je ruska vojska stekla dok je delovala protiv takvih sistema u Siriji, donekle su umanjili pretnju koju predstavljaju ove rakete.

Na društvenim mrežama nedavno pojavio i snimak na kojem se vidi kako se pilot katapultira iz pilotske kabine helikoptera Ka-52 Aligator nakon što je projektil protivvazdušnog raketnog lansera MANPADS pogodio rotor.

Nakon što je helikopter pogođen neprijateljskom raketom, odstreljene su lopatice i razneseno je staklo na pilotskoj kabini, a zatim se pale raketni motori katapult sedišta Ka-52, jedinog helikoptera u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, gde postoji mogućnost katapultiranja.

Ruske vazdušno-kosmičke snage (VKS) su navodno izmenile svoju borbenu taktiku nakon što su izgubile više helikoptera za napad, uključujući napredni Kamov Ka-52 „Aligator“, u ratu u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave