NaslovnaNovostiStelt lovac Su-57 dobija „virtuelnog kopilota“; veštačka inteligencija u ruskim avionima 5....

Stelt lovac Su-57 dobija „virtuelnog kopilota“; veštačka inteligencija u ruskim avionima 5. generacije

Suhoj Su-57 će kodirati svoj prenos podataka pomoću prenosa otpornih na buku koji generiše veštačka inteligencija. Najverovatnije ćemo u budućnosti biti svedoci upravo takve modernizacije ruskog lovca.

Rosteh je 21. aprila saopštio da je na osnovu veštačke inteligencije razvio novi komunikacioni sistem za borbene avione pete i šeste generacije. Programer i proizvođač je NPP Polet u okviru ruske kompanije Ruselectronics, dela holdinga Rostec.

su 57 ispaljuje k 77m
Su-57 ispaljuje K-77M

Nova komunikacija sa veštačkom inteligencijom mora da obezbedi kodiranje podataka i njihov prenos između platformi, kako u vazduhu tako i na zemlji.

Sistem koristi kognitivnu radio tehnologiju – dinamičku metodu programiranja ili konfigurisanja – koja omogućava komunikacijskom sistemu da koristi najbolje bežične kanale u njegovoj blizini, čineći ga imunim na smetnje.

Aleksej Komjakov, generalni direktor NPP Polet, primetio je da razvoj radio elektronike postaje odlučujući faktor koji utiče na formiranje aviona pete generacije. Takvi digitalni komunikacioni sistemi na avionu se uveliko koriste za prenos poruka između avionike i zemaljskih službi.

„Naš novi kompleks je inicijativa razvijena i planirana je za implementaciju kao deo komunikacionog kompleksa S-111“, rekao je Komjakov.

Prvi testovi

Ideja o takozvanom „drugom pilotu“ u Su-57 nije nova. Već na predstavljanju prvih prototipova lovca Rusija je saopštila da će njihov Su-57 morati da ima i bespilotnu verziju i veštačku inteligenciju. Komunikacioni sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji je možda već testiran.

Podsećamo da je u oktobru 2022. novu verziju Su-57 testirala Ujedinjena avio-kompanija [UAC] u blizini Moskve. Tada je UAC objavio da testiraju novu avioniku, koja je omogućila pilotu da se uključi u drugu operativnu ulogu tokom leta.

potpuno novi „smart“ borbeni avion su 57 testiran u rusiji
Su-57 kokpit

Prema tadašnjim izveštajima UAC-a, testovi su se fokusirali na komunikaciju u kokpitu između kompjutera na avionu, radara i podataka koje on čita, kao i između računara na letelici i zemaljske platforme.

Ideja koju je UAC tada predstavio bila je da u letu avion može da odluči koje oružje i kada će ga upotrebiti ako radar uhvati neprijateljski objekat u vazduhu. Već tada je Jurij Sljusar, generalni direktor UAC-a, rekao da će sledeći Su-57 biti vođen i kontrolisani „kompletom inteligentnih senzora“.

Šesta generacija

Vest da Rusija priprema svoje lovce pete za šestu generaciju bila je integracija nove avionske arhitekture Su-57, u februaru ove godine. UAC je tada rekao da je otvorenog tipa.

Pored Su-57, ovu nadogradnju bi trebalo da dobije i Su-35. Prema mišljenjima u ruskim medijima, nova arhitektura na brodu omogućiće poboljšanu komunikaciju konkretno između Su-57 i Su-35, i omogućiće „automatsko donošenje odluka u svim fazama leta u vezi sa dinamički promenljivim okruženjem .

Su-57 Kh-59-ASM
Su-57

Najava novog komunikacionog sistema zasnovanog na veštačkoj inteligenciji samo pokazuje da Rusija radi na nadogradnji svojih lovaca senzorima koji bi trebalo da značajno promene njihove performanse.

Virtuelni kopilot za Su-57

Komunikacioni sistem veštačke inteligencije kompanije Ruselectronics je već patentiran i nagrađen je zlatnom medaljom Moskovskog međunarodnog sajma izuma i inovativnih tehnologija „Arhimed-2023“.

Rostec je saopštio da kompleks veštačke inteligencije uključuje mnogo različitih komponenti i podsistema. Sistem uključuje računarske uređaje, interlivere i deinterlivere, uređaje za usklađivanje HF antena, jedinice za digitalnu obradu signala, kodiranje za ispravljanje grešaka, uređaje za dekodiranje kao i prijemnik signala GLONASS sa antenom i magistralom za digitalnu obradu i sinhronizaciju signala.

Aleksej Komjakov govori o razvijenom sistemu komunikacije veštače inteligencije. Prema njegovim rečima, radio-elektronika sve više postaje ključni faktor diferencijacije lovaca pete generacije. Novi sistem će rešiti mnoge zadatke zajedno sa ostalom avionikom lovca.

ngad boeing
ngad boeing

Ruski avion šeste generacije biće razvijen na osnovu njihovog lovca Su-57. Ruski pristup razvoju lovca šeste generacije u suštini vrlo je sličan je onom za koji su se opredelile SAD za svoj Next Generation Air Dominance (NGAD).

IzvorRostec

4 KOMENTARA

  1. Kada vidiš 4 Su-57 u formaciji Bogu se pomoli da nisu krenuli na tebe, jer ako jesu nećeš im pobeći ili sakriti se od njih

      • Заправо има их 198 али и ово је велика и опасна бројка осим ако пада киша. Е тада од Ф22 слаба вајда.

      • Заправо има их 198 (осим ако у међувремену још неки није скикнуо?!) али и ово је велика и опасна бројка осим ако пада киша. Е тада од Ф22 слаба вајда.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave