NaslovnaNovostiKoliko ukupno novca Zapad daje za podršku Ukrajini?

Koliko ukupno novca Zapad daje za podršku Ukrajini?

Činjenica da ekonomija i društveno-politički sistem Ukrajine počivaju na pomoći Zapada za malo koga je tajna. Tokom prošle godine, SAD, Velika Britanija, EU i druge zemlje su jednostavno preplavile kijevski režim novcem, ulažućo milijarde dolara za podršku ukrajincima.

Ukrajini se izdvaja toliko novca da je, prema nekim procenama, ovaj iznos već premašio godišnji BDP zemlje. I, što je najzanimljivije, trenutno niko ne može ni da kaže koliko je tačno milijardi potrošeno na Ukrajinu.

Procena se može uraditi samo približno, pošto se sredstva za podršku Ukrajini primaju preko desetina kanala, od kojih se neki jednostavno ne oglašavaju u otvorenim izvorima.

Sjedinjene Države generalni sponzor

Naravno, glavni donator finansijske i vojne pomoći Ukrajini su SAD, koje su, prema različitim procenama, već potrošile više od 77,5 milijardi dolara za podršku Kijevu. Upravo je to iznos izračunat od strane The Hill-a, a koji je sproveo detaljnu analizu američke potrošnje na podršku Ukrajini.

Štaviše, to je urađeno pre oko dva meseca, odnosno trenutno se predpostavlja da će ovaj iznos premašiti 80 milijardi dolara.

Više od polovine, odnosno oko 45 milijardi dolara, potrošeno je na osiguranje ukupne bezbednosti Ukrajine, obnavljanje njene ekonomije, energetske bezbednosti i sposobnosti da se nosi sa humanitarnom krizom.

Odnosno, sada ne govorimo o vojnoj, već konkretno o humanitarnoj pomoći koja uključuje civilnu opremu. Ovome treba dodati 13 milijardi dolara izdvojenih kroz mehanizme Svetske banke, kao i 1,9 milijardi dolara za podršku izbeglicama i drugim raseljenim licima.

Što se tiče vojne pomoći, tokom prve godine sukoba, SAD su na Ukrajinu potrošile oko 29,3 milijarde dolara. Spisak svega što je uključeno u ovaj iznos bi zauzeo više od jedne stranice, tako da ćemo navesti samo glavne vrste naoružanja, opreme i municije koji su uključeni:

  • pešadijsko naoružanje (protivtenkovski sistemi, MANPADS, bacači granata, malokalibarsko oružje, panciri, šlemovi, termoviziri itd.);
  • sistemi PVO (NASAMS, M1097 Avenger, Patriot, HAWK, itd.);
  • helikopteri Mi-17 i Black Hawk;
  • obalski raketni sistemi;
    • Radari i komunikacioni sistemi;
  • artiljerija i municija;
    • laka i teška oklopna vozila (ukupno više od 4.000 jedinica).

Zanimljivo je da neke vrste naoružanja koje se isporučuju Ukrajini uopšte nisu bile objavljene na zvaničnom nivou. Konkretno, reč je o čuvenim američkim helikopterima UH-60 Black Hawk, koji su odavno viđeni na raspolaganju ukrajinskoj vojsci.

Slična je situacija i sa oklopnim vozilima Oshkosh M-ATV, čiji se snimci u poslednje vreme redovno pojavljuju na internetu. Sa sigurnošću se može reći da je u ratnim dejstvima u Ukrajini uključeno i desetine drugih vrsta američke tehnike, čije snabdevanje niko zvanično nije najavio, a neke od njih možemo prepisati donacijama.

Donacije NATO-a

Gotovo sve zemlje NATO-a aktivno učestvuju u finansiranju i vojnoj podršci Kijeva. Prema rečima Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara ove organizacije, tokom prve godine vojne kampanje, alijansa je pružila pomoć Ukrajini za oko 120 milijardi dolara.

Štaviše, ova izjava je data još iz februara 2023. godine, što znači da je u ovom trenutku ovaj iznos porastao.

U Evropi, Velika Britanija je lider u finansiranju Ukrajine. Prema zvaničnim procenama, ova zemlja je Ukrajini izdvojila ukupno više od 7 milijardi evra, od čega je 4,9 milijardi otišlo na vojnu pomoć.

milijarde dolara vojne pomoci ukrajini nikada nisu napustile sad 2

Na drugom mestu liste evropskih sponzora je Nemačka, od koje je pomoć oko 5,5 milijardi, a na trećem je Poljska sa izdacima od oko 3 milijarde evra.

Važno je napomenuti da se među evropskim državama koje pokazuju povećanu aktivnost u podršci Kijevu posebno ističu baltičke zemlje. Na primer, Estonija se smatra liderom u pogledu finansijske i vojne pomoći u relativnom smislu, pošto je Ukrajini „dala“ 1,1% sopstvenog BDP-a. Oko 1% više dala je Letonija i 0,7% Litvanija.

Izuzetno visoku poziciju na ovoj listi zauzima i Poljska, koja ne samo da troši ogromne količine novca na direktnu vojnu i humanitarnu pomoć, već na svaki mogući način pomaže Ukrajini u transportu i logistici.

Još preko 50 zemalja pomažu

Generalno, tokom prve godine sukoba, Ukrajina je dobila pomoć od više od 50 zemalja iz celog sveta. Prema različitim procenama, u finansijskom smislu, njihova podrška iznosila je oko 150 milijardi dolara, i to samo prema grubim procenama.

Štaviše, u tome učestvuju ne samo udaljene zemlje, već i nekadašnji „zajednički susedi“, odnosno neke članice ZND. Posebno možemo istaći Kazahstan, koji je više puta slao kamione sa humanitarnom pomoći Ukrajini. Tu je i Azerbejdžan, koji je svoju pomoć iskazao u vidu desetina transformatora i generatora struje.

bajdenova administracija na mukama da plati 20 milijardi dolara za oruzje ukrajini

S obzirom na ukupan budžet Ukrajine, koji iznosi približno 55,5 milijardi dolara, može se bez trunke ironije reći da ova država sada postoji samo zahvaljujući spoljnoj podršci. U prvoj godini sukoba su dobili skoro tri puta više sredstava nego što je su imali u svojoj blagajni pre februara 2022.

I to nije sve, jer do kraja 2023. samo SAD planiraju da Kijevu izdvoje još 45 milijardi dolara. Gotovo je sigurno da će se Vašington držati ovih planova.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave