NaslovnaNovostiGUR u posedu Black Hawk UH-60; Kako je Kijev dobio „stelt helikoptere“?

GUR u posedu Black Hawk UH-60; Kako je Kijev dobio „stelt helikoptere“?

Ukrajinska obaveštajna služba objavila je sliku na kojoj je prikazan prvi u zemlji UH-60 Black Hawk helikopter.

Slike, objavljene 21. februara, pokazuju da helikopter sada koristi vazduhoplovni ogranak ukrajinskog odbrambenog obaveštajnog direktorata. Jedinica je navodno “predvodila brojne rizične operacije u tekućem sukobu sa Rusijom, kao što su i prekogranični helikopterski napadi”.

Glavna uprava za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine objavila je na svom sajtu dve slike helikoptera u hangaru. Na jednoj slici prikazana je naoružana posada helikoptera od dve osobe kako poziraju ispred aviona.

Black Hawk je pored ukrajinskog Mi-24 Hind na drugoj fotografiji. Ova slika takođe prikazuje još jednu posadu od dve osobe i odred od četiri osobe koje izgledaju kao snage za specijalne operacije.

Borbeni helikopteri značajno povećavaju sposobnosti specijalnih jedinica Uprave za obaveštajne poslove odbrane i efikasnost specijalnih operacija“, navodi se u propratno-propagandnom tekstu.

black hawk i mi 24
black hawk i mi 24

Na slikama, Black Hawk se može videti ukrašen u sjajnoj crnoj šemi sa širokim plavim i srebrnim cheat linijama koje se omotavaju oko donjeg dela trupa, gore i preko kućišta motora.

Helikopter ima i naslikane državnu zastavu i rondelu. Video koji tvrdi da prikazuje novi ukrajinski helikopter Black Hawk u letu takođe se pojavio na mreži, iako je njegovo poreklo još nepoznato.

Nekoliko ljudi spekuliše da bi to mogao biti helikopter koji je prethodno kupljen iz zaliha američke vojske i renoviran u interesu američke kompanije Ace Aeronautics, LLC.

Na veb stranici kompanije takođe se nalazi helikopter UH-60A skoro identičan onom koji se vidi na fotografijama koje je objavila Ukrajina. Ranije je registrovan u Sjedinjenim Državama pod brojem civilnog vazduhoplovstva N60FW.

ace aeronautics uh 60a
ace aeronautics uh 60a

Prema veb stranici kompanije, Ace Aeronautics pruža najsavremenija dizajnerska rešenja koja olakšavaju složene modifikacije postojećih letelica.

Ovaj helikopter, poznat kao “Plavi”, služio je ranije u američkoj vojsci i imao je serijski broj 80-23455. Jedna od usluga kompanije Ace Aeronautics je kupovina UH-60A od američke vojske, a zatim njihova prodaja nakon što su ponovo ofarbani i modifikovani u skladu sa zahtevima klijenata.

Iako je šema farbanja ukrajinskog helikoptera slična shemi N60FV, i dalje je verovatno da je ovo odvojeni okvir letelice obojen istom livrejom, verovatno od strane Ace Aeronautics.

Imajući to u vidu, izgleda da je sva osetljiva oprema zamenjena komercijalnim sistemima. Prema slikama, helikopter ima minimum opreme. Takođe, čini se da nedostaju protivmere, senzori upozorenja i oružje koje služi posadi za strelce.

Ne zna se da li je Ukrajina dobila samo jednog “Crnog Jastreba” ili ih ima više. Do sada su saveznici Kijeva uglavnom snabdevali ukrajince helikopterima iz sovjetskog doba, posebno modele Mi-8/17 i Mi-24. Pored toga, ukrajinska mornarica je dobila samo par bivših Sea Kings-a britanske kraljevske mornarice.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave