NaslovnaNovostiNi dva pogotka nisu uspela da probiju čvrst oklop ruskog T-72 tenka...

Ni dva pogotka nisu uspela da probiju čvrst oklop ruskog T-72 tenka [VIDEO]

Jedan ruski tenk ne prestaje da se bori, čak i nakon dva neuspešna napada. Prvi napad izvršila je ukrajinska FPV kamikaza dron noseći RPG-7. Dron leti pravo ka kupoli, udara u tenk i eksplodira.

Može se videti da je udarac bio idealan – između kupole i tela tenka. Udar je iskrivio malo lima, ali tenk se nije zaustavio već nastavlja da funkcioniše na bojnom polju. Zauzima poziciju i počinje da puca u nizu. Cilj u koji T-72 gađa nije vidljiv na daljinu, ali to je razumljivo, s obzirom na to da tenk ima borbeni domet do čak 3 kilometara.

Tenk nastavlja da sipa kišu artiljerijske vatre kada odjednom ponovo doživljava napad. Ovog puta nije jasno da li je pogodjen, jer se tenk ne ljulja kao što je to bio slučaj prvi put. Međutim, zemlja i blato vidimo sa desne strane šasije. Tenk prestaje da puca, povlači se i nastavlja svoju rutu.

Ova epizoda rata pokazuje koliko je teško na bojnom polju. Jer sve ne radi uvek iz prvog pokušaja. Čak ni precizan pogodak nije uvek garancija da će se oružje protivnika onesposobiti, pogotovo ne FPV dronom.

Najnovija nadogradnja legendarnog T-72 tenka – T-72B4

Prošle godine, tačnije 1. decembra, najveća ruska fabrika za proizvodnju tenkova isporučila je novu seriju unapređenih tenkova T-72B3. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, UralVagonZavod je unapredio T-72B na nivo T-72B3. Nadogradnja uključuje sve sisteme tenka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Novi nivo predstavlja pre svega povećanu oklopnu zaštitu, rekao je izvor. Prema izvorima, oklopna zaštita T-72B4 je znatno bliža onoj kod trenutno vodećeg tenka T-90M.

pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4 1
pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t-72 t-72b4

T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih bataljona ruske vojske. Iako su sovjetskog standarda, Rusija je uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Pretpostavlja se je ova serija T-72B4 najverovatnije već na frontu u Ukrajini.

Detaljno, izvor tvrdi da je bočni oklop tenka pojačan, uglavnom oko gusenica. Takođe je integrisana gvozdena mreža ispod kupole koja podseća na T-90. Rusi su odlučili da obezbede veću zaštitu oko bacača dimnih granata i dronova.

Tamo, tačno oko bacača dimnih granata, kaže izvor, postoji integrisana protiveksplozivna zaštita. Takođe se navodi da su integrisani novi bacači dima. Rusija je spremna da unapredi minimium 1.000 tenkova T-72 i sve njihove verzije.

Rusija najveći proizvođač tenkova na svetu

Rusija je najveći proizvođač tenkova na svetu prema zvaničnim podacima. Kina i Severna Koreja takođe proizvode velike količine, možda i više od Rusije, ali pošto za ove dve zemlje nema podataka, pretpostavlja se da je Rusija lider.

fabrika uralvagonzavod
fabrika uralvagonzavod

Poslednjih godina, međutim, Rusija izvozi velike količine tenkova tj. veliki deo njihove proizvodnje bio je za inostrano, a ne za domaće tržište. Rusija se danas, verovatno dokle god bude trajao sukob, više oslanja na modernizaciju nego na proizvodnju novih modela.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave