NaslovnaNovostiRumunija će se naoružati američkim F-35

Rumunija će se naoružati američkim F-35

Vrhovni savet nacionalne odbrane Rumunije (CSAT) na sastanku 11. aprila odobrio je plan za nabavku američkih lovaca F-35 Lightning II za unapređenje vazdušnih snaga zemlje.

Odluka Bukurešta ukazuje da će postati sledeći istočnoevropski saveznik Vašingtona koji će upravljati ovim avionima pete generacije.

U saopštenju kancelarije rumunskog predsednika Klausa Johanisa, koji predsedava CSAT-om, stoji da bi ovi lovci trebalo da ozbiljno unaprede sposobnosti rumunskog vazduhoplovstva.

Proces modernizacije Vazduhoplovstva nastaviće se nabavkom najnovije generacije aviona F-35.

Ovi avioni omogućavaju postizanje i održavanje superiornosti u vazduhu, što je preduslov za obezbeđivanje suvereniteta u nacionalnom vazdušnom prostoru i, ako je potrebno, njegovu odbranu, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Istovremeno, broj kupljenih lovaca i ukupna cena kupovine nisu saopšteni. Rumunsko vazduhoplovstvo trenutno koristi 17 polovnih F-16 kupljenih od Portugala. Rumunska vlada je 2022. godine potpisala ugovor o kupovini još 32 polovna F-16 iz Norveške.

f 35 u naroduzanju rv danske
f-35 u naroduzanju RV Danske

Time se Rumunija pridružuje rastućoj grupi NATO partnera koji su se usredsredili na pomenute visokotehnološke proizvode američke korporacije Lokid Martin.

U julu 2022. češka vlada je započela pregovore sa Sjedinjenim Državama za kupovinu 24 aviona F-35. U januaru 2020. Varšava je zaključila ugovor o nabavci 32 borbena aviona F-35 i paketa za obuku i logistiku za poljsko vazduhoplovstvo za 4,6 milijardi dolara, zaključuju mediji.

Podsećamo da je Finska, koja je nedavno ušla u NATO, još u decembru 2021. godine najavila kupovinu 8,4 milijarde evra od Lokid Martina za 64 višenamenska lovca F-35A za zamenu 62 jedinice F/A-18 Hornet.

Pored toga, „neutralna“ Švajcarska je 2022. godine nabavila 36 najnovijih borbenih aviona pete generacije od Lockheed Martina za oko 6 milijardi švajcarskih franaka kako bi zamenila stare F/A-18 Hornete i F-5. Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?

google news

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave