NaslovnaNovostiSedam vojnika stradalo u pucnjavi na granici Azerbejdžana i Jermenije

Sedam vojnika stradalo u pucnjavi na granici Azerbejdžana i Jermenije

Vojni resori Jermenije i Azerbejdžana ponovo su 11. aprila optužili jedni druge za kršenje režima prekida vatre.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jedinice Oružanih snaga Jermenije otvorile intenzivnu vatru iz malokalibarskog oružja na suprotstavljene položaje Azerbejdžanske vojske u pravcu Lačin. Vatra je otvorena sa jermenskih vojnih položaja u blizini naselja Dig u okrugu Goris.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo da je azerbejdžanska vojska otvorila vatru na jermenske vojnike koji su izvodili inžinjerijske radove u blizini sela Teg. Ovo selo se nalazi u istočnom delu regiona, na autoputu od Jerevana i Gorisa do Stepanakerta. Nešto kasnije, jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana su navodno pokrenule minobacačku vatru u istom pravcu.

Usled sukoba, bilo je izveštaja o mrtvima i ranjenima na obe strane. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su tri vojnika poginula, a nekoliko ranjeno nakon pucnjave.

Prema nekim lokalnim izveštajima, na jermenskoj strani ima troje mrtvih i mnogo ranjenih. Među povređenima je i komandant specijalnog vojnog korpusa Armen Gezaljan, koji se trenutno nalazi u bolnici. Istovremeno, broj poginulih bi mogao da poraste, pošto jermenska vojska još nije uspela da ukloni ranjene sa mesta pucnjave.

Ranije, 11. aprila, dva azerbejdžanska vojnika ušla su na jermensku teritoriju iz Nahičevana. Noću su meštani primetili dve sumnjive osobe u oblasti Sjunik u Jermeniji u selu Bnunis. Jedan od njih je uhvaćen. Za drugim vojnikom tragaju jermenske specijalne službe.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je poruku da su se dva vojnika u Nahičevanu izgubila i nestala. Poslanik jermenskog parlamenta smatra da je azerbejdžanska vojska prebegla sa svojih položaja i prešla granicu.

S obzirom na redovno granatiranje kako na teritoriji Azerbejdžana, tako i na teritoriji Jermenije, postoji rizik od izbijanja novog sukoba u regionu, koji će verovatno postati veoma velikih razmera.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave