NaslovnaNovostiUkrajina: Pozivamo bivše pilote borbenih aviona F-16 da se bore protiv Rusa

Ukrajina: Pozivamo bivše pilote borbenih aviona F-16 da se bore protiv Rusa

Ukrajina postaje sve nestrpljivija u svojim zahtevima da dobije američke borbene avione F-16. Iako Vašington i dalje odbija, zahtevi Kijeva ne prestaju.

Do sada nije doneta zvanična odluka o slanju F-16 u Ukrajinu, ali poslednja izjava ukrajinskog ministra odbrane pokreće mnoga pitanja.

Reznikov, koga citira Ukrajinska pravda, nedavno je apelovao na iskusne pilote, one koji su upravljali borbenim avionima F-16. Reznikov je rekao da ako postoje piloti sa iskustvom u upravljanju avionom F-16 i voljni su i spremni da učestvuju u ratu protiv ruske vojske, vrata „Međunarodne legije Ukrajine” su im otvorena.

Nedavno smo pisali o jednom američkom pilotu koji je pre nekoliko nedelja izjavio da je spreman da ode da se bori u Ukrajini protiv ruskih aviona Su-27, Su-30 i Su-35. U pitanju je penzioner, nekadašnji potpukovnik Den „Two Dogs“ Hempton, koji je postao publicista i često analizira mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Hempton, ima 20-godišnju karijeru u američkom vazduhoplovstvu, boreći se u ratovima u Persijskom zalivu u Iraku ali i 1999 u bombardovanju Jugoslavije. Izjava bivšeg pilota F-16 je deo kampanje koju je sada ponovio i ukrajinski ministr odbrane.

Iako nema zvanične potvrde o mogućem razmeštanju F-16 u Ukrajini, duboko ostrašćena Poljska je izrazila takvu želju, nakon ju je sledila i Holandija. Čak se pojavio predlog – da treća zemlja kupi borbene avione od SAD i pošalje ih u Ukrajinu.

Kakve god da su šeme, međutim, bez dozvole Sjedinjenih Država, američki avion ne može da se pojavi na nebu Ukrajine. Kada su u pitanju SAD, pravila se moraju stritkno poštovati, dok su ruske MiG-ove 29 Poljska i Slovenija poslale Ukrajini. Slovaci su takođe pojurili da ispune zadatak, međutim, avioni su se pokazali neispravnim, za šta su optužili Ruse.

Juče, 10. aprila, pojavila se informacija da bi Bugarska takođe bila voljna da pošalje svoje avione MiG-29 u Ukrajinu. Bugarska nema druge borbene avione. F-16 naručen od SAD stići će u Bugarsku tek u narednim godinama.

Možda Reznikov pokušava da isprovocira SAD da pošalju F-16 tako što će pripremiti spisak bivših pilota F-16? Na ovaj način Ukrajina će pokazati da je odmah spremna da “upravlja” zapadnim avionima. Kijev bi tako pronašao lako rešenje za problem trajanja obuke koje je potrebno za pilota F-16, bar na papiru.

f 16 c blok 52
f-16 c blok-52

Možemo zaključiti da su nade ukrajinskog ministra odbrane velike, ali ne i realne. Čak i ako je zvaničnik apelovao na politiku otvorenih vrata za „Međunarodnu legiju Ukrajine“, to ne znači da će od sutra bivši piloti F-16 stajati u redu da stignu do Kijeva.

Takođe, Reznikov je zaboravio, bar na deklarativnom nivou, da napomene da su za avione F-16, pored pilota, potrebno održavanje, infrastruktura, tehničari i logistika.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave