NaslovnaNovostiRostec: Su-57 će imati novi stelt materijal koji apsorbuje 95% elektromagnetnih talasa

Rostec: Su-57 će imati novi stelt materijal koji apsorbuje 95% elektromagnetnih talasa

Najava ruske državne kompanije Ruselektronika, koja je zadužena za proizvodnju elektronskih sistema i komponenti, nam sugeriše da je u aeronautičkoj industriji Ruske Federacije napravljen značajan napredak.

Ruski inženjeri objavljuju da su otkrili revolucionarni materijal koji će učiniti da ruski borbeni avioni pete generacije budu praktično imuni na štetne sisteme za otkrivanje.

Kako navodi Ruselectronics, razvijen je novi materijal koji će imati sposobnost da apsorbuje do 95% elektromagnetnih talasa vidljivih na radarima i na taj način će moći da obezbedi odlične stelt svojstva za avione kao što su Su-57 ili Su-75.

Rostec, ruski državni konglomerat u čijem je vlasništvu Ruselektronika, naveo je u saopštenju da je uspešno završio razvoj laganog materijala od fiberglasa sa metalnim jezgrom koji se koristi za lopatice turbo punjača.

Takođe navode da savremeni vojni avioni imaju problem sa razvojem i ugradnjom RAM (Radar-absorbujući-materijali) konstrukcionih materijala u svoju glavnu strukturu i dodao da: „materijali koji se koriste za petu generaciju aviona, kako bi im pružili stelt karakteristike zahtevaju stalno održavanje i popravku, što nije slučaj sa fiberglasom niske refleksije, koji, može da apsorbuje elektromagnetne talase i samim tim ne reflektuje radio talase do 95%.

I pored toga što se u saopštenju Rosteca ne otkriva letelica na koju će biti instaliran novi hardver, sasvim je moguće i očekivano da će se odnositi i na višenamenski stelt lovac Su-57 i na Su-75.

Ovde je vredno napomenuti da je u vezi sa programom razvoja aviona pete generacije Su-57, Institut za istraživanje vazduhoplovnih materijala koristio aluminijumski metalni prah za 3D štampanje dela koji će biti integrisan u stajni trap aviona. Reč je o proizvodu čistog ruskog dizajna i proizvodnje koji je postao stvarnost uz pomoć superkompjutera, kažu iz Rosteka.

U proizvodnji se koriste kompozitni materijali koji daju posebne borbene kvalitete, tako da avion ima najmanji mogući poprečni presek (RCS – Radar Cross Section), a avion postaje gotovo nemoguće otkriti neprijateljskim radarima.

Za ovo, između ostalog, trup Su-57 ima poseban sloj za apsorpciju elektromagnetnih talasa. Akcenat je stavljen i na avioniku, na operativne sisteme aviona.

Međutim, do trenutka kada će letelica biti testirana u borbenim uslovima, teško je proceniti efikasnost sistema. Avioni Su-57 su do sada uglavnom obavljali borbene zadatke, u ratu u Ukrajini, sa teritorije Rusije, jer sobzirom na superiornost i domet raketa, ni ne moraju ulaziti u ukrajinski vazdušni prostor i rizikovati.

IzvorRostec

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave