NaslovnaNovostiPoljaci već vežbaju na južnokorejskim tenkovima K-2 Crni Panter i haubicama K-9

Poljaci već vežbaju na južnokorejskim tenkovima K-2 Crni Panter i haubicama K-9

Na poligonu centra za obuku poljske vojske kod sela Bemovo Piske (Bemowo Piskie, Varminsko-mazursko vojvodstvo na severu Poljske), 31. marta je izvedeno probno gađanje iz tenkova K2 Black Panther i samohodnih haubica 155 mm/52 K9A1 južnokorejske proizvodnje.

Gađanje je izvedeno u prisustvu podpredsednika poljske vlade i ministra odbrane Mariuša Blaščaka (Mariusz Błaszczak) i vrhovnog komandanta oružanih snaga, predsednika Andrzeja Dude. Prvih 10 tenkova K2 i haubice K9 su u gdanjsku luku stigli u decembru 2022, a do 31. marta 2023. isporučeno je 15 tenkova K2 i 48 samohodnih haubica K9A1.

Tenkovi su već uvedeni u opremu 20. bartošicke mehanizovane brigade (20 Bartoszycka Brygada Zmechanizowana), a haubice u 1. mazurske artiljerijske brigade (1.Mazurska Brygada Artylerii).

Korejska konstrukcija se pokazala odlično u geografskim uslovima Varminsko-Mazurskog vojvodstva, odnosno u oblasti 16. mehanizovane divizije (16 Dywizja Zmechanizowana).

Nakon gađanja, 31. marta, poljsko odbrambeno industrijsko udruženje ”Polska Grupa Zbrojeniowa” (PGZ)  i fabrika za remont oklopa ”Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne” (WZM, Poznanj) iz satava PGZ, potpisali su ugovor sa južnokorejskom kompanijom ”Hyundai Rotem” (deo ”Hyundai Motor Group”) o osnivanju konzorcijuma za zajedničku proizvodnju tenkova K2PL u Poljskoj.

Naime, poljsko Ministarstvo odbrane je u julu 2022. godine sa ”Hyundai Rotem” potpisalo ugovor o isporuci 180 tenkova K2 u osnovnoj konfiguraciji u periodu od 2022, do 2025, kao i preliminarni dogovor o naknadnoj proizvodnji 820 tenkova K2PL, modifikovanih prema poljskim zahtevima, u Poljskoj, od 2026. godine. Sporazum sa Južnom Korejom je uključivao i obuku i logistiku, značajne zalihe municije, kao i servisiranje tenkova u Poljskoj. Tako je 31. marta 2023. samo realizovan dogovr iz jula 2022. godine. 

003 tenk k2 na gadjanju u poljskoj 1 april 2023
003 tenk k2 na gadjanju u poljskoj 1 april 2023

K2 Black Panther je južnokorejski glavni borbeni tenk generacije 3+. Njegovo naoružanje je glatkocevni top kalibra 120 mm sa automatskim punjačem koji može da koristi najnovije vrste municije. Pomoćno naoružanje je mitraljez 7,62 mm i teški mitraljez 12,7 mm (WKM). Napredni sistem za kontrolu vatre tenka obezbeđuje visoku efikasnost vatre na velikim udaljenostima.

Oklop tenka K2, već u standardnoj konfiguraciji, koji se može dodatno ojačati sistemima aktivne zaštite kao što su soft kill (VIRSS) i hard kill (Korean Active Protection System,KAPS), obezbeđuje visoku balističku i protivminsku otpornost. Pogon je dizel motor snage 1500 KS sa automatskim menjačem, koji obezbeđuju veliku brzinu i pokretljivost na bilo kom terenu. Tenkse odlikuje relativno malom težinom od 55 tona i upotrebom hidropneumatske suspenzije.

K9 Thunder je južnokorejska samohodna haubica na guseničnoj šasiji. Glavno naoružanje je top kalibra 155 mm, koji u zavisnosti od vrste municije obezbeđuje precizno gađanje na daljinama do oko 40 km. Pomoćno naoružanje je teški mitraljez kalibra 12,7 mm. Oklop K9 pruža zaštitu od malokalibarskog oružja i artiljerijskih fragmenata. Pogon je dizel motor snage 1000 KS sa automatskim menjačem, koji obezbeđuju veliku brzinu i pokretljivost na bilo kom terenu. Težina haubice je 47 tona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave