NaslovnaNovostiIzrael lansirao najnoviji SAR špijunski satelit u orbitu Ofeq-13

Izrael lansirao najnoviji SAR špijunski satelit u orbitu Ofeq-13

Ministarstvo odbrane Izraela je 29. marta objavilo da je uspešno lansiralo špijunski satelit Ofeq-13 sa radarom sa sintetičkim otvorom (SAR) u orbitu.

„Satelit Ofek-13 je satelit za posmatranje sa naprednim mogućnostima“, navodi se u saopštenju ministarstva nakon lansiranja.

SAR sateliti se koriste za obezbeđivanje 24-časovnog posmatranja Zemlje u svim vremenskim uslovima, jer se oslanjaju na radio talase koji mogu da prodru kroz oblake.

U drugom saopštenju ministarstva se navodi da je špijunski satelit „uspešno ušao u orbitu, počeo da prenosi podatke i završio početnu seriju inspekcija u skladu sa prvobitnim planovima za lansiranje“.

Razvoj Ofeq-13 je vodila Uprava za svemir i satelite izraelsnkog ministarstva. Uključeno je i nekoliko jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), uključujući vizuelnu obaveštajnu jedinicu 9900 i vazduhoplovstvo. Israel Aerospace Industries je bio glavni izvođač radova izrade satelita, koji je najnoviji u nizu sredstava za posmatranje IDF-a u svemiru.

Unapređena lansirna raketa Šavit 2 isporučila je satelit u orbitu iz vazdušne baze Palmahim u 2:10 po lokalnom vremenu. Lansiranju su prisustvovali izraelski ministar odbrane Joav Galan i visoki oficiri IDF, uključujući zamenika načelnika štaba general-majora Amira Barama.

Gallant je pohvalio uspešno lansiranje Ofeq-13 kao „još jedan važan primer revolucionarne inovacije izraelskog odbrambenog establišmenta“.

„Izrael je već više puta dokazao svoje raznovrsne kosmičke sposobnosti i jedna je od retkih zemalja koja poseduje takve sposobnosti, sposobnosti koje nastavljamo da razvijamo i jačamo“, rekao je ministar.

Kada bude potpuno operativan, kontrola nad novim špijunskim satelitom biće predata Jedinici 9900 Vojnoobaveštajne uprave izraelske odbrane, poznatom kao Aman.

Izrael je lansirao 13 špijunskih satelita u orbitu u okviru programa OFEQ u protekle četiri decenije. IDF drži poverljive sposobnosti i zadatke ovih satelita. Novo lansiranje došlo je usred pojačanih tenzija sa Iranom, koji će verovatno biti među glavnim metama Ofeq-13.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave