NaslovnaNovostiIzrael predstavio "lutajuću municiju" drona koji staje u vojnički ranac

Izrael predstavio “lutajuću municiju” drona koji staje u vojnički ranac

Dok “municija koja luta” i dalje privlači pažnju širom sveta, izraelski odbrambeni proizvođač Israel Aerospace Industries predstavio je sistem koji bi se mogao ručno lansirati ali i vratiti na osnovu želje operatera.

Državna kompanija Israel Aerospace Industries je 19. januara predstavila novu kompaktnu ručno lansiranu lutajuću raketu ili dron za napad, koji može da se vrati u ruku vojnika bez detonacije. „Point Blank“ je mala elektro-optička vođena raketa koja se uklapa u vojničku torbu.

Projektil se lansira ručno, njime upravlja jedan vojnik, a može da poleti i sleti vertikalno nazad na ruku vojnika.

IAI je u saopštenju za štampu rekao: „IAI je predstavio svoju elektro-optički vođenu raketu POINT BLANK koja se može nositi u vojničkom rancu. Sistem odgovara zahtevima bojnog polja da obezbedi taktičke jedinice veličine od malih taktičkih timova do nivoa bataljona, sa nezavisnom i organskom sposobnošću da poveća njihovu smrtonosnost.

IAI je takođe objavio da je Ministarstvo odbrane SAD dalo IAI-u ugovor vredan više miliona dolara da brzo razvije i isporuči „ROC-X“, varijantu sistema Point Blank. Ukratko, biće prilagođen američkim snagama za specijalne operacije.

Šta znamo o oružju Point Blank

Point Blank je dizajniran sa mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja. Kada se aktivira, Point Blank će moći da luta u vazduhu iznad mete dok operater ne odluči da je aktivira i gde da ga pozicionira, prema IAI.

IAI-ove tvrdnje da će sistem obezbediti visoke nivoe tačnosti, gde su odstupanja manja od jednog metra. Dalje, tvrde da ovo važi i za nepokretne i za pokretne mete.

Point Blank će čak moći da izvodi „stelt operacije“, zbog minimalnog akustičkog i toplotnog traga municije. Pored toga, Point Blank će imati hibridni elektro-optički i GPS sistem navođenja koji će omogućiti municiji da verifikuje i prikuplja informacije o nadzoru u realnom vremenu.

Prema veb stranici IAI-a, terminal za vezu sa municijom će moći da se integriše u bilo koju trenutnu vezu za prenos podataka mobilne mreže u smislu načina na koji će prenositi podatke do jedinice. Point Blank može da koristi manuelne i automatske režime letenja.

Kompanija dalje dodaje da se Point Blank „razvija da bude opremljen“ dvokilogramskom bojevom glavom koja koristi udarni/blizinski upaljač, koji može otkriti ciljeve u blizini i detonirati se na određenoj tački.

Pratite nas na Google News-u!

IzvorIAI

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave