NaslovnaNovostiRuska vojska „otvara“ ukrajinsku PVO napadom sa severoistoka samoubilačkim dronovima

Ruska vojska „otvara“ ukrajinsku PVO napadom sa severoistoka samoubilačkim dronovima

U svojoj najnovijoj proceni, britansko ministarstvo odbrane je tvrdilo da je Rusija počela da dobija redovne zalihe malog broja Shahed-ovih „jednosmernih letelica bez posade“.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da je Moskva od početka marta lansirala najmanje 71 dron kamikaza iranske proizvodnje Shahed protiv Ukrajine. Ovi napadi su usledili nakon dvonedeljne pauze u napadima dronovima krajem februara.

Ministarstvo je dodalo da bi Moskva mogla da raspoređuje bespilotne letelice iz svog istočnog Krasnodarskog kraja i severoistočne Brijanske oblasti, što joj daje slobodu da pogodi široku oblast Ukrajine, dok skraćuje vreme leta za gađanje ciljeva na severu Ukrajine.

Ministarstvo je dodalo: „Takođe je verovatno da će to biti još jedan pokušaj da se produži ukrajinska protivvazdušna odbrana. Od septembra 2022. godine Rusija napada Ukrajinu koristeći bespilotne letelice kamikaze iranske proizvodnje.

Shahed-136 iranske proizvodnje, takođe nazvan Geran-2 ili Geranijum-2 u Rusiji, iako pogođen metkom, nastavio da leti.

U februaru je Gardijan izvestio da je Iran prebacio najmanje 18 dronova Mohajer-6 u Moskvu za sukob protiv Kijeva neposredno nakon što je ruska delegacija od 10 ljudi posetila Teheran u novembru.

WSJ je 5. februara “otkrio” da Moskva i Teheran nameravaju da izgrade fabriku u Rusiji koja bi mogla da proizvodi više od 6.000 borbenih dronova iranskog dizajna godišnje. Fabrika tek treba da se izgradi. Dakle, ne očekuje se da će proizvodna linija odmah doprineti sukobu u Ukrajini.

Prema američkim i ukrajinskim vlastima, Iran je naoružao Rusiju dronovima kamikaza Shahed-136 koji eksplodiraju kada se sudare sa svojim ciljevima.

Rusija je upotrebila bespilotne letelice da udare u električnu mrežu Ukrajine kako bi oštetili zalihe električne energije u zemlji. Sa druge strane tvrde da je ukrajinska protivvazdušna odbrana u velikoj meri neutralisala pretnju dronovima.

Smatra se da će Shahed-136, za koji se očekuje da će imati novi motor koji će mu omogućiti da leti brže i dalje, razvija Iran u saradnji sa Rusijom. Ovo bi moglo predstavljati značajne izazove za Ukrajinu i druge zemlje koje bi mogle postati mete dronova.

Šahedi izazivaju haos u Ukrajini

Shahed 136 je inovativan u svojoj praktičnosti, što ga, zajedno sa njegovom gotovo neverovatnom preciznošću, velikim dometom i relativno jeftinom cenom, razlikuje od ostalih.

Sistemi avionike koje koristi Shahed-136 uglavnom su zasnovani na komponentama komercijalnog kvaliteta koje se mogu kupiti i prodati bilo gde u svetu, što je još jedna od odlika.

Shahed-136 je „zaista revolucionarno precizno oružje“, prema Royal United Services Institute (RUSI), i predstavlja pretnju zapadnim odbrambenim sistemima i tehnologijama.

„Razumno je da će se vremenom pronaći efikasnije mere za njihovo masovno presretanje i uništavanje. Zapadni vojni tehnolozi treba da nastoje da to postignu što je pre moguće“, dodaje se ova nada.

Ukrajinci tvrde da su oborili bespilotne letelice iranske proizvodnje sa stopom uspeha od 50% do 70%, ali su bespilotne letelice nanele značajnu štetu uprkos tome što imaju relativno slabije bojeve glave.

U svom govoru 21. decembra u Kongresu SAD, predsednik Zelenski je i sam priznao njihovu efikasnost, rekavši: „Smrtonosni iranski dronovi poslati Rusiji u stotinama postali su pretnja našoj infrastrukturi.

Njih redovno gađaju standardnim protivavionskim topovima i raketama vazduh-vazduh koje ispaljuju ukrajinski PVO. Ali, ih je teško otkriti sa dovoljno velikih udaljenosti zbog niskih radarskih i termalnih signala i malih visina.

Ukrajinske trupe tokom dana obaraju bespilote letelice, međutim Rusi ih lansiraju uglavnom noću. Obnavljanje zaliha dronova iranske proizvodnje predstavlja značajan izazov ukrajinskim odbrambenim snagama, ponovo povećavajući pretnju masovnih napada na energetsku mrežu Kijeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave