NaslovnaNovostiVojska Srbije na najvišoj poziciji do sada u svetskoj vojnoj rang listi...

Vojska Srbije na najvišoj poziciji do sada u svetskoj vojnoj rang listi “Global Firepower”

Internet stranica “Global Firepower” svake godine od 2006. objavljuje godišnji izveštaj i rang listu na kojoj je prikazan vojni potencijal 140 zemalja.

Svake godine se s velikom pažnjom ta rang lista prati u zemljama bivše Jugoslavije, gde je, iz razumljivih razloga, vojno odmeravanje i dalje aktualno.

Skok od tri mesta na navedenoj listi rangiranja vojski sveta Srbija može da zahvali pre svega naoružavanjem kapitalnim složenim borbenim sistemima kao što je sistem PVO FK-3, odnosno konačno većoj proizvodnji složenih borbenih sredstava srpske vojne industrije za Vojsku Srbije kao što su samohodne top-haubice NORA B-52, borbeno-oklopna vozila Lazar 3, Miloš M16, PASARS hibridni sistem PVO itd. koji se sada broje u desetinama u naoružanju Vojske Srbije danas.

Da budemo realni daleko je to još od značajnijeg zanavljanja novom vojnom tehnikom kako bi se vojna tehnika iz doba JNA u većoj meri prebacila u rezervu, za razliku od onih sredstava koja će biti modernizovana i ostati u arsenalu Vojske kao što su tenkovi M-84 koji će biti modernizovani na varijantu M-84AS1/AS2, borbena vozila pešadije M-80 u varijantu BVP M80AB1, BOV-3 u BOV KIV i BOV OT, jurišnih aviona J-22 “Orao” itd.

Takođe tu je i bolja opremljenost vojnika novim optoelektronskim sistemima, novim vatrenim oružjem, protivazduhoplovnim raketama Mistral i protivoklopnim raketama Kornet itd.

IzvorAlo

26 KOMENTARA

  1. Са једне стране издајеш земљу ,а са друге хвалиш војску…Сам сатана учи послу ове наше непомјанике

  2. Kakav skok od 91-99 god, kada smo bili medju prvih pet u svetu. Kako li smo izgubili sve one ratove od Slovenaca, Hrvata, Bosanaca, Arnauta.

  3. FK–3 dopremljena samo jedna baterija. Za ostale tri izgleda da će VS da se ubriše, sa obzirom da nijedna susedna država neće dozvoliti prevoz preko svoje teritorije !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave