NaslovnaNovostiTurska predstavila stelt borbeni dron Anka-3

Turska predstavila stelt borbeni dron Anka-3

Turska Aerospace Industries (TAI) je 18. marta podelila prvu fotografiju stelt borbenog drona Anka-3 na mlazni pogon.

Na fotografiji, Anka-3, koja ima dizajn “letećih krila”, može se videti kako nosi dva ciljana drona TAI ŞİMŞEK na spoljnim čvrstim tačkama najverovatnije za testiranje. Bespilotna letelica je razvijena u svetlu iskustva stečenog od borbenih dronova ANKA-1 i 2, Aksungur, koji imaju tradicionalniji dizajn.

anka 3
anka 3

TAI nije delio mnogo informacija o Anka-3. Međutim, na sajtu SavunmaSanaiiST.com navode da će dron imati maksimalnu težinu pri poletanju od sedam tona.

Anka-3 je uglavnom razvijen za izvođenje dubokih preciznih udara, kao i za suzbijanje i uništavanje misija protivvazdušne odbrane. Očekuje se da će dron izvesti svoj prvi let u drugom kvartalu ove godine.

Dizajn Anka-3 može se uporediti sa dizajnom američkog Northrop Grumman X-47B, ruskog Suhoj S-70 Ohotnik-B i kineskih Hongdu GJ-11.

anka 3 izgled
anka-3

U poslednjih nekoliko godina Turska je postala jedan od ključnih svetskih proizvođača i proizvođača izviđačkih i borbenih dronova.

Anka 3 izgleda da ima sličnosti u dizajnu sa Northrop Grumman X-47B.

Navodno je u stanju da leti na visini od 12 km i može da luta oko ciljeva oko 10 sati, što ovaj dron čini korisnim za misije nadzora.

Anka-3 od 6.500 kilograma ima brzinu krstarenja od 460 km/h i maksimalnu brzinu od 800 km/h.

Novi dron sa nosivošću od 1.200 kg takođe je opremljen naprednom avionikom i senzorskim sistemima, uključujući elektrooptičku kameru visoke rezolucije, radar sa sintetičkim otvorom i sisteme za elektronsko ratovanje.

Turski kanal clash report objavio je fotografiju sa karakteristikama drona

Letelica ima dizajn repa u obliku slova V i nema horizontalnu i vertikalnu stabilizaciju za smanjenje radarskog poprečnog preseka (RCS).

Uzimajući u obzir poteškoće sa kojima su se velike sile suočile dok su razvijale svoje stelt bespilotne letelice, TAI verovatno neće završiti razvoj Anka-3 još nekoliko godina. Još uvek je nejasno da li Turska želi da izveze dron u budućnosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave