NaslovnaNovostiSmenjen načelnik Generalštaba Bundesvera zbog komentara o ruskim i ukrajinskim vojnim sposobnostima

Smenjen načelnik Generalštaba Bundesvera zbog komentara o ruskim i ukrajinskim vojnim sposobnostima

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus imenovao je general-majora Karstena Breuera za novog šefa nemačkih oružanih snaga, javili su nemački mediji u ponedeljak.

Breuer zamenjuje generala Eberharda Zorna, koji je kritikovan zbog pogrešne procene ruskih i ukrajinskih vojnih sposobnosti.

Zorn se našao na udaru kritike nakon što je u septembru dao intervju u kojem je sugerisao da Ukrajina neće moći da se suprotstavi napadima ruskih snaga.

Prošlog septembra, Zorn, koji je na funkciji od 2018. godine, izrazio je realnu zabrinutost ukrajinskih sposobnosti protiv ruske vojske, istovremeno se plašeći da Moskva otvori novi front pored Ukrajine.

On je za nemački magazin Fokus rekao da Ukrajina izvodi „kontranapade, uz pomoć kojih je moguće osvojiti položaje ili oblasti fronta, ali da nije moguće potisnuti Rusiju nazad na širokom frontu“.

Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, posebno je kritikovao Zornovu „zapanjujuće slabu analizu ruskih sposobnosti” nakon što je ovaj izrazio bojazan da bi Rusija mogla da otvori nove frontove koji bi se mogli odnositi na „Kalinjingrad, Baltičko more, granicu sa Finskom, Gruziju, Moldaviju“.

Smena najvišeg nemačkog vojnog zvaničnika dolazi samo nekoliko meseci nakon što je bivša ministarka odbrane Kristin Lambreht bila primorana da podnese ostavku, a u januaru ju je zamenio Pistorijus.

Breuer bi takođe trebalo da funkcioniše kao donosilac odluka u ministarstvu odbrane, ali i kao vojni savetnik kancelara Olafa Šolca.

On će zauzeti čelnu poziciju u Bundesveru dok Nemačka nastoji da ojača svoje vojne kapacitete nakon Šolcove prošlogodišnje najave da će uložiti 100 milijardi evra u vojsku zbog rata u Ukrajini od februara 2022.

Podsećamo, prošle godine je načelnik nemačke mornarice viceadmiral Kay-Achim Schönbach podneo je ostavku nakon što je bio na udaru kritika usled komentara koje je dao o Ukrajini i Rusiji.

Viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah

Viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah rekao je, tokom posete Indiji u januaru 2022, da Ukrajina nikada neće povratiti poluostrvo Krim, pripojeno Rusiji 2014. On je takođe doveo u pitanje stavove Zapada o namerama Vladimira Putina u vezi sa Ukrajinom, dodajući da ruski predsednik zaslužuje „poštovanje“.

IzvorDW

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave