NaslovnaMornaricaŠef nemačke mornarice podneo ostavku

Šef nemačke mornarice podneo ostavku

Načelnik nemačke mornarice viceadmiral Kay-Achim Schönbach podneo je ostavku kasno u subotu nakon što je bio na udaru kritika u svojoj zemlji i inostranstvu zbog komentara koje je dao o Ukrajini i Rusiji, a koji naveliko kruže internetom.

Kai-Achim Schonbach

Viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah rekao je tokom posete Indiji u petak da Ukrajina nikada neće povratiti poluostrvo Krim, pripojeno Rusiji 2014. On je takođe doveo u pitanje stavove Zapada o namerama Vladimira Putina u vezi sa Ukrajinom, dodajući da ruski predsednik zaslužuje „poštovanje“ .

U subotu, Šenbah je predao svoju ostavku, rekavši da želi da spreči dalju štetu koja bi ugrozila Nemačku i njenu vojsku zbog njegovih “nepromišljenih izjava”.

Poseta Delhiju

Nemačka mornarica je saopštila da je ministar odbrane prihvatio Šenbahovu ostavku i imenovao njegovog zamenika za privremenog načelnika mornarice. Ranije tog dana, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je nemačkog ambasadora kako bi uložili prigovor na video snimak gde se vidi kako šef nemačke mornarice komentariše: Ono što ruski predsednik želi „je da ga poštuju“, rekao je Šenbah na sastanku u Nju Delhiju u petak.

„Nije teško ukazati mu poštovanje koje želi, a koje verovatno i zaslužuje“, dodao je načelnik mornarice, opisujući ideju zapadnih sila da Rusija želi da izvrši invaziju na deo Ukrajine „apsurdnom“. 

Šenbah je takođe bio pozvan i kod kuće da objasni svoje stavove. Ove izjave „uopšte ne odgovaraju stavu nemačkog ministarstva odbrane“, rekao je portparol za AFP.

Nemačka vlada je insistirala da je ujedinjena sa svojim NATO saveznicima po pitanju ruske vojne pretnje Ukrajini, upozoravajući da će Moskva platiti visoku cenu ako preduzme bilo kakve vojne poteze protiv svog suseda.

Ali za razliku od mnogih drugih zemalja NATO-a, Berlin kaže da neće snabdevati Ukrajinu smrtonosnim oružjem, tvrdeći da ne želi dalje da se rasplamsava tenzije.

Ovo je u subotu izazvalo diplomatski sukob sa Kijevom, ukrajinski ministar spoljnih poslova je optužio Berlin da „ohrabruje“ ruskog predsednika Vladimira Putina.

U intervjuu za novine, nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je da slanje vojne pomoći sada ne bi pomoglo u “deeskalaciji krize”.

Francuski predsednik Emanuel Makron će narednih dana razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da su u toku napori da se „normandijski format“ ponovo aktivira.

Frigata Sachsen
Frigata Sachsen

U utorak u Parizu treba da se sastanu predstavnici vlada Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke.

Papa Franja je u nedelju izrazio zabrinutost zbog „rastućih tenzija“ u Ukrajini koje prete miru i pozvao na političke razgovore koji bi u centar stavljali „ljudsko bratstvo umesto partijskih interesa“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave