NaslovnaNovostiRusija udvostručuje „dozu“ Penicilina, zvučno-termalnih sistema kako bi neutralisala zapadne haubice, MLRS

Rusija udvostručuje „dozu“ Penicilina, zvučno-termalnih sistema kako bi neutralisala zapadne haubice, MLRS

Nekoliko meseci nakon što su ruske trupe prvi put rasporedile akustično-termalne sisteme Penicilin na front u Ukrajini, ovi sistemi će biti udvostručeni kako bi njuškali po neprijateljskim položajima i sprečili neprijateljsku vatru.

Iz RIA Novosti su preneli da će ruski sistemi zvučno-termičkog izviđanja „Penicilin” u specijalnoj vojnoj operaciji biti udvostručeni, pozivajući se na obavešteni izvor.

Penicilin

„Do kraja ove godine planirano je da se udvostruči broj kompleksa Penicilin uključenih u SVO zoni. To će povećati efikasnost kontrabaterijske borbe ruskih trupa sa ukrajinskom artiljerijom“, rekao je sagovornik agencije.

Sagovornik agencije takođe izjavio da su kompleksi korišćeni skoro od početka specijalne vojne operacije i da su dokazali svoju efikasnost u borbi, uključujući i borbu protiv haubica Zapadne proizvodnje koje su koristile ukrajinske trupe.

On, međutim, nije precizirao koliko je penicilina upotrebila ruska vojska u Ukrajini.

U decembru 2022. godine, ruski mediji su izvestili da je vojska spremna da rasporedi potpuno novi sistem zvučno-termalnog izviđanja Penicilin u ratnoj zoni Ukrajine.

U to vreme, lokalni mediji su primetili da je sistem u funkciji sa posebnim fokusom na antibaterijsko delovanje. Mnogi izveštaji su tvrdili da je sistem već pokazao svoju efikasnost protiv NATO artiljerije u Ukrajini.

Na primer, vojni izvori su ranije tvrdili da je Penicilin imao razoran uticaj omogućavajući ruskim snagama da precizno gađaju ukrajinsku artiljeriju velikog dometa sa znatne udaljenosti. Izvori su dodali da su ukrajinsku artiljeriju gađali Rusi dok je istovremeno radila na desetkovanju njenih vazdušnih snaga.

Izvori u ruskom establišmentu su tvrdili da bi zemlja u međuvremenu mogla da zaštiti svoju artiljeriju dalje od linija fronta. Ukrajinske kontrabaterijske radare, koje su isporučile SAD, trebalo je da presretne protivvazdušna odbrana sa mogućnostima ometanja i elektronskog ratovanja.

Iako nije zvanično verifikovan od strane ruskog Ministarstva odbrane, ovaj razvoj događaja dolazi u vreme kada se veruje da se i ruske i ukrajinske trupe bore sa nestašicom municije i sve više žrtava u intenzivnoj bici koja besni u Bahmutu.

Penicilin 1B75

NATO saveznici stalno snabdevaju Ukrajinu, posebno otkako su Sjedinjene Države najavile novi paket vojne pomoći Kijevu od 400 miliona dolara, uključujući municiju za HIMARS.

Uz proširenje ukrajinskog arsenala naoružanja koje je isporučio NATO, za ruske trupe postaje imperativ da paze na neprijateljske položaje odakle bi mogli da pokrenu napade. Ovde na snagu stupa ruski ‘Penicilin’.

Penicilin

Ruski akustično-termalni penicilinski sistemi ne emituju radio talase već detektuju neprijateljsku artiljeriju preko seizmičkih i akustičkih senzora. Proizvođač Penicilina, ruska kompanija Ruselectronics, kaže da je sistem dizajniran za suzbijanje neprijateljske artiljerije, minobacača, višecevnih raketnih sistema, protivvazdušnih ili taktičkih raketnih pozicija.

penicilin komanda
penicilin komanda

Proizvođač je koristio rusku šasiju 8×8 Kamaz za transport sistema na bojno polje. Sam sistem je teleskopska grana na koju je montiran set senzora 1B75. Odvojeno, nekoliko zemaljskih seizmičkih i akustičkih prijemnika je razbacano po zemlji. Prema tehnološkim karakteristikama sistema Penicilin, radi u operativnom dometu od 40 km, uz mogućnost da radi potpuno autonomno bez posade.

Prednost Penicilina je u tome što ne zahteva radio talase u svom radu, za razliku od američkog protivbaterijskog radara AN/TPK-36 koji je postavila ukrajinska vojska, što znači da ga ne može detektovati radio oprema niti ga je moguće potisnuti sistemima za elektronsko ratovanje.

Rusija je jedini operater ove najnovije generacije oružja. Napravljen je 2017. godine, testiran 2018. i formalno se pridružio ruskoj vojsci 2020. S obzirom na to da Ukrajina sada pogađa ruske položaje raketnim bacačima koje je isporučio NATO i modifikovanim dronovima, Penicilin bi mogao da bude vredna oprema na bojnom polju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave