NaslovnaNovostiVagner borci preuzeli kontrolu nad istočnim Bahmutom dok ukrajinci spremaju drugu liniju...

Vagner borci preuzeli kontrolu nad istočnim Bahmutom dok ukrajinci spremaju drugu liniju odbrane

Šef Vagnera potvrdio je kontrolu nad istočnim delom grada Bahmuta. Ranije su ukrajinski izvori potvrdili da su ukrajinske pozicije u istočnom delu grada izgubljene.

Jevgenij Prigožin tvrdi da su sve oblasti istočno od reke Bahmutke bile pod potpunom kontrolom Vagnerovih jedinica. Ruska operacija čišćenja zgrada na istočnoj obali reke je verovatno završena.

Zauzvrat, ukrajinske snage nastavljaju da jačaju svoju odbranu na zapadnoj obali reke Bahmutke, uprkos rastućoj pretnji predstojećeg potpunog opkoljavanja grada. Oko 50% Bakhmuta je pod Vagnerovom kontrolom.

Nakon što su obezbedili svoje položaje na istoku Bahmuta, Vagnerovi borci proširuju svoju zonu kontrole, obezbeđujući puteve ka okrugu Sobačevka na jugu i prema Fabrici obojenih metala na severu grada.

Borbe su u toku na južnoj periferiji grada u blizini Ulice Nezavisnosti, kao i u jugozapadnom okrugu kod zadruge Lesnoje.

U zapadnim oblastima Bahmuta, borbe su u toku na periferiji grada i u selu Hromovo. Zapadno od Hromova, Vagnerove jedinice su se približile putu za Časov Jar koji prolazi kroz selo zapadno od Bahmuta. Autoput je pod ruskom vatrenom kontrolom, što otežava svaki izlazak ukrajinskih snaga iz grada.

Strani plaćenik komanduje vodom Oružanih snaga Ukrajine tokom evakuacije iz Bahmuta

Istovremeno, ukrajinska komanda nastavlja da delimično povlači trupe iz grada duž poljskih puteva pod stalnim artiljerijskim granatiranjem i vazdušnim udarima.

Prema preliminarnim podacima koje dele ruski vojni izvori, 80. zasebna amfibijska jurišna brigada, 1. mehanizovani bataljon 67. mehanizovane brigade, 21. motorizovani bataljon 56. motorizovane brigade, kao i dva mehanizovana brigada 36. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pretrpele su najteže gubitke prilikom pokušaja izlaska iz grada. Ukupni gubici ovih ukrajinskih jedinica, uključujući poginule i ranjene vojnike, od 1. marta premašuju 500 ljudi.

U rejonima sela Bogdanovka, Krasni i Hromovo, ukrajinske jurišne grupe nastavljaju sa pokušajima protivnapada kako bi obezbedile poslednji put od Bahmuta do Časova Jara i Konstantinovke. Dodatna pojačanja se prebacuju u to područje.

Ukrajinska vojska takođe pojačava svoje grupacije oko Bahmuta. OSU priprema drugu liniju odbrane duž linije Slavjansk – Kramatorsk – Kostjantinovka – Toreck. Tamo se prebacuju značajna pojačanja sa rezervom.

Najmanje 12 brigada je navodno koncentrisano u toj oblasti, uključujući i Siversk. Neke od ovih jedinica su već učestvovale u bitkama za Bahmut i pretrpele velike gubitke.

Posle potpunog opkoljavanja grada Bahmuta, ukrajinske snage mogu da pokrenu nove kontraofanzivne operacije, napadajući Vagnerove jedinice sa boka. Šef PMC Vagner Prigožin je već upozorio da će, ukoliko ne bude koordinisanih akcija njegovih snaga i Ministarstva odbrane Rusije, biti sve teže zadržati bokove protiv napada OSU.

Osim toga, Prigožin tvrdi da ga pozadina ne snabdeva potrebnim količinama municije, za šta optužuje nemarnost (?) vrhovne komande. U slučaju nestanka municije, postoji mogućnost da Vagner uspori pa, možda, čak i obustavi operacije u gradu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave