NaslovnaNovostiUkrajina se povlači i utvrđuje oko Bahmuta dok se Rusija približava

Ukrajina se povlači i utvrđuje oko Bahmuta dok se Rusija približava

Ukrajina je u ponedeljak obećala da će ojačati svoju odbranu u Bahmutu na liniji fronta nakon izveštaja da se Kijev povlači iz grada koji je postao simbolična nagrada u ratu.

Međutim, ukrajinske snage koje se bore da zadrže kontrolu nad gradom u rudniku soli rekle su AFP-u da je njegovo zauzimanje od strane Rusije neizbežno i da su neke jedinice već počele da se povlače.

Grad na istoku Ukrajine je teško oštećen tokom najduže i najkrvavije bitke otkako je Rusija izvršila SVO pre više od godinu dana.

Kijev kaže da borbe postaju sve teže, a analitičari kažu da su njihove snage možda započele strateško povlačenje.

Međutim predsednik Zelenski se u ponedeljak sastao sa najvišim komandantima, a njegova kancelarija je rekla da se zalažu za „nastavljanje odbrambene operacije i dalje jačanje naših pozicija u Bahmutu“.

U svom večernjem obraćanju, Zelenski je „rekao načelniku štaba da pronađe odgovarajuće snage da pomognu momcima u Bahmutu“.

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak takođe je rekao za AFP da postoji “konsenzus” unutar vojske o potrebi da se “nastavi sa odbranom” grada.

Nijedna strana nije rekla koliko je vojnika izgubila u bici, a posmatrači kažu da i Moskva i Kijev pokušavaju da iscrpe jedni druge.

Izvan Bahmuta, neki ukrajinski vojnici su izgubili nadu da će Kijev zadržati grad i izgledalo je da će se povući.

U blizini grada Časiv Jar, 10 kilometara zapadno od Bakhmuta, jedan vojnik je rekao da je došao da popravi svoj tenk nakon mesec dana borbe. „Bahmut će pasti“, rekao je on AFP-u iz vozila.

„Povlačenje u grupama“

„Skoro smo opkoljeni. Jedinice se progresivno povlače u malim grupama.” Rekao je da je jedini put iz Bahmuta preko zemljanih puteva koji vode do Časiv Jara. Ako se tenkovi tamo zaglave, rekao je, mogli bi postati meta artiljerijske vatre.

Ali visoki ukrajinski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je „s obzirom na trenutne položaje” kijevskih snaga u blizini Bahmuta, „nemoguće opsednuti” grad. Čak i američki Institut za proučavanje rata je saopštio da su ukrajinske snage možda započele strateško povlačenje iz grada.

Ukrajinska vojska saopštila je u nedelju da su njene trupe odbile „više od 130” ruskih napada u jednom danu oko Bahmuta i rekla da moskovske snage pokušavaju da opkole grad.

Dok borba besni, šef ruske grupe Vagner koja predvodi bitku u Bahmutu požalio se da njegovim tamošnjim snagama nedostaje municije. Jevgenij Prigožin je kasno u nedelju tvrdio da su ruski rezervisti koji su nameravali da se rasporede u Bahmut bili preusmereni i da je municija koju je obećala vojska kasnila sa danima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave