NaslovnaNovostiBild: Zelenski u sukobu sa svojim najvišim generalom

Bild: Zelenski u sukobu sa svojim najvišim generalom

U toku je unutrašnji “rat” između glavnokomandujućeg ukrajinskim vojnim snagama i predsednika Ukrajine, piše nemački list Bild.

Kako navodi taj nemački list, pozivajući se na svoj izvor blizak kijevskom režimu, general Valerij Zalužni zatražio je od Volodimira Zelenskog povlačenje ukrajinskih trupa iz Bahmuta, u kom se mesecima vode žestoke borbe.

Vagnner snage u Bahmutu

Navodno je, kako je rečeno Bildu, Zalužni savetovao predsednika Zelenskog da se izda naređenje da se ukrajinske trupe povuku iz tog grada koji je pod konstantnim udarima ruske vojske koja ga okružuje. Međutim, Zelenski je odbio da to uradi, piše dalje Bild.

I američki mediji su preneli da je zvanični Vašington urgirao kod Zelenskog još u januaru da povuče trupe iz Bahmuta i da se fokusira na pripremu velike prolećne kontraofanzive oružjem Zapada koje će do tada biti spremno za upotrebu na ratištu, ali se navodno Zelenski plaši kako će to uticati na moral Ukrajinaca. 

Izvor Bilda navodi da ni sami ukrajinski borci koji su na prvoj liniji fronta u Bahmutu ne razumeju zašto i dalje pokušavaju da odbrane grad i smatraju da je trebalo odavno da se povuku. 

Nemački list takođe tvrdi i da je popularnost generala Zalužnog otkako je Ukrajina uspela da se odbrani pa i da preduzme kontraofanzive naglo porasla i da se on sada smatra ozbiljnim protivkandidatom Zelenskom na sledećim predsedničkim izborima. 

Iako sam general nikada nije javno rekao da namerava da uđe u predsedničku trku, glasine o tome da ga se Zelenski boji već odavno kruže Ukrajinom, navodi Raša tudej na engleskom.

PrekoBild
Izvorb92

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave