NaslovnaNovostiDa li je Bahmut pao?

Da li je Bahmut pao?

Na više medija provlači se vest da je Artjemovsk (Bahmut) konačno pao u ruke VČK ”Vagner” i regularnih ruskih trupa. Pres-služba VČK ”Vagner” objavila je video-zapis sa svojim borcima u centru grada.

Prema rečima šefa ”muzičara”, borci ”orkestra” se šale i snimaju spotove. Upravo je ovaj video, prema rečima Prigožina, snimljen skoro u centru Artemovska, gde su borci uspeli da se učvrste.

Inače, po zvaničnim vestima, snage Vagnera se na dan 2. marta nalaze na sledićim pozicijama u Artjemovsku (Bahmuutu):

  • Oblast Iljinovke: Snage napreduju ulicom Rečnaja;
  • Područje ”Fabrike za preradu mesa”: Borci su izbili ​​ na liniju duž ulice Zarečnaja;
  • Područje Zabahmutke: ”Vagnerovci” su napredovali ulicom Gorkog na zapad i približili se Partizanskoj ulici. Vest o preuzimanju pune kontrole nad regionom Zabahmutka još nije potvrđena;
  • Oblast Sabačevke: borci su zauzeli nekoliko blokova i izbili do Četvrte uličice ​​ Gogolja;
  • Oblast Buđenovka:”Vagnerovci” su zauzeli garažu ”Lesnoj” i približavaju se uporištu Oružanih snaga Ukrajine između ulica Čajkovskog i Korsunskog.

Vojni ekspert Boris Rožin je izneo viđenje opšte situacije u Artjemovsku 2. marta 2023. godine: 

  1. Od 2. marta situacija za ukrajinske snage u oblasti Artjemovsk nastavila je da se pogoršava. Na severu se borbe pomeraju ka Hromovu. Bogdanovka još nije zauzeta, u blizini se vode borbe. Dubovo-Vasiljevka još nije zauzeta. Izveštaji o njegovoj kontroli su preuranjeni. 
  2. Borbe se pomeraju striktno na jug od Jagodnog i Berhovke. Neprijatelj je napustio deo severnih četvrti Bahmuta zbog pretnje opkoljavanjem i, očigledno, braniće se u zoni fabrike ”AZOM” i susednih kvartova, kojima se ruske jurišne grupe približavaju sa severa i severoistoka.
  3. Stižu prevremeni izveštaji o potpunoj kontroli Zabahmutovke ali ona nije u potpunosti zauzeta i očišćena, proces je u toku. 
  4. Na jugu još nije moguće doći do aviona. Ukrajinci drže položaje u severnom delu Mariupoljskog groblja i stambenih objekata u blizini puta iz Krasnoga.
  5. Nesposobne da stabilizuju situaciju na severu grada i povrate kontrolu nad autoputem od Slavjanska, Ukrajinci svim silama pokušavaju da kontranapadima odgurnu Ruse sa autoputa Časov Jar-Krasnoje-Artjemovsk kako bi ga iskoristili bar noću za snabdevanje snaga u gradu. Primećeno je prebacivanje tenkova i lakih oklopnih vozila u Časov Jar u  cilju pokušaja kontranapada. Za sada nema znakova povlačenja ukrajinske grupe iz Bahmuta. I pored gubitaka i izvesne demoralizacije među delovima teritorijalaca, ipak se ne može govoriti o kolapsu i gubitku kontrole. 
  6. Ukrajinske snage ubrzano pripremaju novu odbrambenu liniju Raj-Aleksandrovka – Časov Jar – Konstantinovka na koju bi se povukle nakon gubitka Bakhmuta. Sada su tamo u toku radovi na utvrđivanju i prebacuju se pojačanja. Časov Jar i Konstantinovka su dovoljno blizu ruskim prednjim pozicijama, a intenziviranje borbi u ovom pravcu je predvidljivo i pre kraja bitke za Artjemovsk. 
  7. Zapadni izvori su poslednjih dana bili veoma pesimistični sa blagim nagoveštajem da Artjomovsk nije vredan gubitaka i troškova koje ukrajinska vojska snosi pokušavajući da zadrži grad. Ipak, u sloganima Kijeva Bahmut se i dalje ”herojski” brani. 

U svakom slučaju, kao što smo već pisali, zauzimanje grada od strane ruskih snaga samo je pitanje sati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave