NaslovnaNovostiRusija raspoređuje akustično-termalne sisteme Penicilin u Ukrajini

Rusija raspoređuje akustično-termalne sisteme Penicilin u Ukrajini

Ruska Federacija će rasporediti novi zvučno-termički izviđački sistem Penicilin u Ukrajini u okviru „specijalne vojne operacije“. Sistem se zove Penicilin, takođe poznat kao 1B75 Penicilin. Informaciju je objavila RT.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, nova serija zvučno-termičkih izviđačkih sistema Penicilin je već isporučena Ministarstvu odbrane Rusije. Sistem će se koristiti za borbu protiv baterija, piše RT. Ovo nije prvi put da ruske oružane snage koriste Penicilin u Ukrajini. Izveštaji kažu da se „Penicilin već pokazao uspešnim protiv artiljerije NATO-a u Ukrajini“, misleći na uspeh protiv artiljerijske municije koju su Ukrajini isporučili njeni saveznici.

Isporuka nove serije penicilinskih sistema sledi naredbu predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, da se poveća proizvodnja i snabdevanje ruske vojske naoružanjem radi vojnih operacija u Ukrajini.

Penicilin je odgovor Moskve na HIMARS MLRS koji je isporučio Vašington. Ruski akustično-termalni penicilinski sistemi ne emituju radio talase već detektuju neprijateljsku artiljeriju preko seizmičkih i akustičkih senzora. Proizvođač Penicilina, ruska kompanija Ruselectronics, kaže da je sistem dizajniran za suzbijanje neprijateljske artiljerije, minobacača, višecevnih raketnih sistema, protivvazdušnih ili taktičkih raketnih pozicija.

Proizvođač je koristio rusku šasiju 8×8 Kamaz za transport sistema na bojno polje. Sam sistem je teleskopska grana na koju je montiran set senzora 1B75. Odvojeno, nekoliko zemaljskih seizmičkih i akustičkih prijemnika je razbacano po zemlji. Prema tehnološkim karakteristikama sistema Penicilin, radi u operativnom dometu od 40 km, uz mogućnost da radi potpuno autonomno bez posade.

Rusija je jedini operater ove najnovije generacije oružja. Sistem je razvijen 2017. godine, testiran 2018. godine, a 2020. je zvanično ušao u službu ruske vojske.

IzvorRT

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave