NaslovnaNovostiUkrajina koristi kartonske dronove za napad na Rusiju; „Origami smrti“ sklapaju pomoću...

Ukrajina koristi kartonske dronove za napad na Rusiju; „Origami smrti“ sklapaju pomoću lepka

Ukrajinske oružane snage koriste dronove napravljene od kartona i selotejp traka u borbi protiv ruske vojske. Najmanje 100 ovih jeftinih dronova, proizvedenih od strane australijske kompanije SYPAQ, isporučuju se Ukrajini mesečno u paketima.

Poznati kao Corvo Precision Payload Delivery System (Corvo PPDS), ove dronove isporučuje kompanija sa sedištem u Melburnu u okviru inicijative koju je pokrenula australijska vlada u julu 2022, piše Forbs.

origami dron
origami dron

SYPAQ je razvio Corvo PPDS prema vladinom ugovoru od 1,1 milion australijskih dolara i predstavio ga australijskoj vojsci kao jeftin logistički dron za jednokratnu upotrebu za isporuku malih, hitnih zaliha.

Kompanija još nije otkrila tačne specifikacije ili detalje o broju dronova koji se isporučuju u Ukrajinu niti vreme isporuke.

Međutim, prema javno dostupnim informacijama, dronovi se isporučuju u tankom ravnom pakovanju, sa telom od voštanog kartona. Lako se sklapaju koristeći samo pištolj za lepak, nož, olovku i lepljivu traku. Ključ je potreban za pričvršćivanje propelera. Ovo je svojevremeno otkrila grupa australijskih vojnika, dok je 2019. sastavljala Corvo PPDS.

„Corvo PPDS je bilo lako sastaviti“, rekao je kaplar Vil Kojer za blog Grounded Curiosity. „Određeni delovi zahtevali su pažnju na detalje, ali precizna proizvodnja kompleta ravnog pakovanja učinila je to jednostavnim.

img 0961 scaled.jpg copy
SYPAQ dronovi u kutijama

Dizajn ravnog pakovanja olakšava isporuku ovih dronova, sa 24 komada upakovanih u kutije veličine pice postavljene na paletu. Ove kutije takođe sadrže materijale za sklapanje dronova, alate, motore i baterije.

Kompanija takođe nije objavila cenu ovih dronova. Međutim, prema određenim medijskim izveštajima, svaki dron košta od 680 do 3.400 dolara.

Origami smrti

Neki medijski izveštaji ih duhovito opisuju kao „Origami smrti“, PPDS su takođe veoma laki za rukovanje, a njihov let se programira preko jednostavnog interfejsa na Androidu. Leti autonomno, bez potrebe za kontrolom operatera.

Koristi GPS navođenje tamo gde je dostupno, ali ako je GPS nedostupan, kontrolni softver može odrediti njegovu poziciju na osnovu brzine i smera drona. Znači da bespilotne letelice mogu da izvršavaju misije čak i pod jakim ometanjem signala, što je suštinski faktor u sukobu u Ukrajini gde su se Rusi, kako smo ranije pisali, pokazali veoma efikasno u obaranju nekih ukrajinskih dronova.

Prema vojnim komentatorima, Ukrajina ne koristi ove bespilotne letelice za logistiku, već za izviđanje bojnih polja, pa čak i za napadne misije.

„Nakon povratnih informacija od krajnjih korisnika u Ukrajini, sistem je takođe prilagođen za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije“, navodi SYPAQ u saopštenju za štampu.

To bi moglo značiti da će PPDS biti poslat preko ruske okupirane teritorije u Ukrajini, opremljen kamerom ili drugim senzorima za prikupljanje obaveštajnih podataka, praćenje i izviđanje.

Dron se lansira pomoću malog katapulta a leti dometom od 120 kilometara. Mogao bi se koristiti za paljbe velikog dometa uz pomoć dronova na ciljeve udaljene do 60 kilometara, čime bi se pomoglo boljem pozicioniranju primera radi HIMARS-a i drugih sistema dugog dometa koji su već bili veoma efikasni.

lanser kartonskog drona
lanser kartonskog drona

Primetno je da je PPDS, uprkos tome što je jednostavan i osnovni za konstruisanje, mnogo sofisticiraniji od nekih dronova domaće radinosti koje su ukrajinske snage koristile za bombardovanje ruskih položaja.

Takođe, Ukrajina trenutno koristi hiljade malih dronova kvadrokoptera. Međutim, operateri ovih dronova se često žale na njihov ograničen domet i kako bi umesto njih radije koristili dizajn fiksnih krila kako bi leteli više od nekoliko kilometara.

Iako avionski okvir drona napravljen od kartona možda neće trajati više od nekoliko misija, izveštaji sugerišu da bi se lako mogao modifikovati malo robusnijim a jeftinum materijalom poput šperploče.

SYPAQ
IzvorForbes

6 KOMENTARA

  1. Fantasticna stvar, samo da ne padne kisa pa da se ne otopi. Sofisticirani nacin upravljanja garantuje veliku autonomiju leta od preko 400 km naravno u simulaciji. Nosivost je tolika da moze efikssno da ponese kutiju spajalica, ako dune vetar bice manjih problema korisni teret ce se prepoloviti.
    Za ovo je bilo koji kineski dron leteci tanjir.

  2. Korišćenje ovako jeftinog i efikasnog rešenja bespilotnih letelica u vojne svrhe daje sasvim novu dimenziju ratovanju. Masovnost upotrebe dovodi protivnika u stanje da je odbrana neefikasna bez obzira koja savremena sredstva poseduje. U kombinaciji sa optoelektronikom i eksplozivom (i moguće hemijskim, biološkim…agensima) ovakva letelica je strah i trepet i kao što joj je i nadimak, ” Origami smrti”.
    Pored toga, mogućnost koja je, kako sam shvatio iz teksta, bila prvo logistička, za šta je i razvijen, je vrlo dobra stvar za male jedinice na prvoj liniji ili na teško dostupnom terenu. Pretpostavljam da ne može da nosi preveliki tovar ali može da snabde neki tim ili odeljenje/ vod municijom, hranom, sanitetskim materijalom i drugim potrebnim sredstvima, a veće količine mogu da se doture angažovanjem većeg broja letelica.
    Genijalno rešenje i molio bih redakciju sajta da, ako dođe do saznanja o načinu upotrebe i kapacitetu ovih i sličnih bespilotnih letelica za vojnu logistiku, to iznese u nekom od sledećih članaka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave