NaslovnaNovostiFinska vojska dobija novu snajpersku pušku

Finska vojska dobija novu snajpersku pušku

SAKO, podružnica Berette, saopštila je da će finske odbrambene snage kupiti precizne sisteme pušaka TRG M10, njihove rezervne delove i snajpersku opremu.

Kompanija je navela da je TRG M10 precizna puška sa obrtno-čepnim zatvaračem i magacinom za prijem municije a opremljena je optičkim nišanom sa uvećanjem. U kombinaciji metkom visokih perfoemansi 8,6×70 mm, omogućava snajperistima da gađaju različite ciljeve na daljinama većim od 1.400 metara.

Komplet puške uključuje izmenljivi set kalibara, koji omogućava obuku sa istom municijom kao i sa puškoma M23, a koji je razvijen u saradnji sa firmom Sako.

Novi sistem snajperskih pušaka i snajperska oprema koja će se nabaviti uz pušku: (nižini, laserski daljinomeri i oslonci za gađanje) povećaće operativne mogućnosti snajperista, preciznost i domet njihove vatre.

Cena, uključujući PDV, biće oko 11 miliona evra.

U duhu trenutnih zbivanja oko ulaska Finske u NATO, naš poznavalac geopolitičkih i geostrateških pitanja, Dragi Ivić, obradio je oružane snage ove zemlje. No, pogledajmo kakavim streljačkim naoružanjem je raspolagala (i raspolaže) Finska.

SAKO TRG

Puška TRG je repetirka, sa obrtnočepnim zatvaračem. Teška hladno kovana cev je dužine između 510 do 690 mm i ima 4 žljeba koji se uvijaju udesno. Puška ima izuzetno kvalitetan dvostepeni mehanizam za okidanje, a sila okidanja se može podešavati u opsegu od 1 do 2,5 kg. Komandna poluga kočnice nalazi se unutar štitnika obarače.

Kundak je takođe potpuno podesiv i konsturisan tako da pušku mogu bez ikakvih smetnji da koriste i ljevoruki strelci. Na ustima cevi nalazi se asimetrična gasna kočnica koja istovremeno služi i kao skrivač plamena. Na gasnu kočnicu se lako i brzo može postaviti prigušivač pucnja. Puška se hrani iz okvira kapaciteta 10 metaka.

U kompletu puške nalaze se i skapajuće nožice koje se mogu skinuti sa oružja. Proizvođač standardno oružje isporučuje bez nišana, a na pušku se mogu postaviti različiti optički, opto-elektronski i rezervni mehanički nišani. U antiterorističkim jedinicama najčešće se koristi optika Šmidt-Bender 3-12×50.

Pored varijante u kalibru 7.62x51mm, puška se proizvodi i u kalibrima .300 Winchester Magnum i .338 Lapua Magnum, pod znakom TRG-41. Od 1999. godine proizvode se modernizovane puške TRG-22 (naslednik TRG-21) i TRG-42 (zamena za TRG-22) sa drugačijim kundakom i nekim sitnim poboljšanjima. 

SAKO TRG M10 SWS se pojavila oktobra 2011 godine i dizajnirana je kao ‘’multikalibarni’’ modularni sistem. Popularnosti novog oružja znatno doprinosi preciznost; sa municijom .308 Lapua Magnum i .300 Winchester Magnum ona iznosi 1MOA, dok sa metkom .308 Winchester Magnum ona iznosi  2/3 MOA.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave