NaslovnaNovostiBritanija duplirala broj tenkova CHALLENGER 2 za Ukrajinu, sada šalju 28 ukupno

Britanija duplirala broj tenkova CHALLENGER 2 za Ukrajinu, sada šalju 28 ukupno

Ujedinjeno Kraljevstvo je udvostručilo, sa 14 na 28, broj glavnih borbenih tenkova Čelendžer 2 koje planira da isporuči Ukrajini, saopštio je 5. marta ambasador Kijeva u Ujedinjenom Kraljevstvu Vadim Pristajko.

Ambasador je otkrio da je britanska odluka da poveća broj tenkova obećanih Ukrajini doneta tokom nedavne posete predsednika Vladimira Zelenskog Londonu.

challenger 2
challenger 2
„Kad govorimo o tenkovima [Challenger 2], tada je obećano 14 tenkova. I nakon posete predsednika Zelenskog, dogovoreno je da se ovaj broj udvostruči“, rekao je Pristajko za Radio Slobodna Evropa.

Britanski premijer Riši Sunak prvi je doneo odluku o snabdevanju kijevskim snagama tenkova Challenger 2 sredinom januara. Kada je počela ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, Velika Britanija je odbila da isporuči takvo teško naoružanje.

Glavno naoružanje Challenger-a 2 je top L30A1 kalibra 120 mm, koji može da ispaljuje APFSDS, HESH i municiju od belog fosfora. Tenk je takođe opremljen danonoćnim kompjuterizovanim sistemom ciljanja.

Glavni borbeni tenk od 64 tone zaštićen je klasifikovanim kompozitnim oklopom, poznatim kao Chobham. Mogu se ugraditi kompleti za eksplozivni reaktivni oklop i dodatni oklop. Međutim, to bi dovelo do ukupne težine do 75 tona.

Pokrenut Perkins CV12-6A V12 dizel motorom od 1.200 KS, Challenger 2 može dostići maksimalnu brzinu od 40 kilometara van puta i do 59 kilometara na putu.

Ukrajinski vojnici iz 25. i 80. vazdušno-jurišne brigade sada se obučavaju na Čelendžeru 2 u Velikoj Britaniji. Međutim, 28 tenkova neće biti dovoljno za opremanje obe brigade, a takođe i za održavanje. Novi tenkovi će navodno stići u Ukrajinu negde krajem ovog meseca.

challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2

Čelendžer 2 bi trebalo da pomogne Ukrajini da ovog proleća pokrene veliku ofanzivu protiv ruske vojske. Kijevske snage takođe treba da dobiju 31 tenk M1A2 Abrams američke proizvodnje i oko 71 nemačke Leopard 2 za istu svrhu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave