NaslovnaNovostiNemačka želi da otkupi nazad svoje Leopard 2 tenkove od Švajcarske

Nemačka želi da otkupi nazad svoje Leopard 2 tenkove od Švajcarske

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus i ministar ekonomije Robert Habek uputili su zahtev Švajcarskoj za kupovinu neke od 96 očuvanih tenkova Leopard 2, objavio je švajcarski list Blick. Prema njihovim rečima, oni navodno neće biti poslati u Ukrajinu.

Prema Blick-u, Nemačka je zatražila prodaju tenkova kako bi popunila arsenale zemalja koje su Kijevu poslale svoje Leopard 2. Očekuje se da će tenkove kupiti njihov proizvođač, nemačka kompanija Rajnmetal.

Prijem zahteva potvrdilo je Ministarstvo odbrane Švajcarske, piše Blick. Dodali su da je Švajcarskoj sada potrebno 34 od 96 sačuvanih Leopard 2. Za prodaju preostalih njihovom proizvođaču je potrebna dozvola švajcarskog parlamenta.

Isporuke tenkova Leopard 2 Ukrajini najavile su Nemačka, Danska, Španija, Kanada, Holandija, Norveška, Poljska i Portugal. Danska i Holandija su kasnije najavile da će Leopard 1 prebaciti u Kijev ali ne i Leopard 2.

Finska je rekla da će poslati tri oklopna vozila za deminiranje zasnovana na tenku Leopard 2, ali ne same tenkove. U Španiji su rekli da pre slanja Leoparda 2 u Ukrajinu, tenkovi moraju biti popravljeni. Za ovaj problem sa neispravnim španskim tenkovima znamo od početka rata.

Zatim je u drugoj polovini 2022. ukrajinski izaslanik Ministarstva odbrane otišao u Madrid da razgovara o mogućem transferu Leoparda 2 u Ukrajinu. Iako u to vreme nije bilo naznaka da će Ukrajina dobiti tenkove, ukrajinski izaslanik je odustao od španskih tenkova zbog njihovog lošeg stanja. Ovo odbijanje usledilo je u vreme kada su fondovi Evropske unije čak pristali da finansiraju renoviranje.

Prema The Nev York Times-u, evropske zemlje nisu spremne da isporuče Ukrajini ranije obećani broj tenkova.

Nemačka je obećala Poljskoj oko 50 tenkova nakon što su Poljaci poklonili svoje tenkove T-72 Ukrajini. Kasnije se ispostavilo da Berlin nije mogao da obezbedi ni 50 tenkova i ponudio je Varšavi da ih zameni većom količinom, već verzijom 1.

Već tada su poljski stručnjaci izneli mišljenje da Nemačka godinama nije proizvodila tenkove za svoje oružane snage. Štaviše, oni koji su bili u višku ili na lageru korišćeni su za rezervne delove potrebne za nemački operativno spreman Leopard 2.

IzvorBlick

1 KOMENTAR

  1. Ово му дође поклонио сам ти “стелт” тенкове. Сада ћемо да видимо њихов учинак на бојишту!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave