NaslovnaNovostiNemačka: Borbena sposobnost tenkova Leopard ne izgleda obećavajuće

Nemačka: Borbena sposobnost tenkova Leopard ne izgleda obećavajuće

Broj i stanje tenkova Leopard 2 koji su obećani Ukrajini ne izgledaju ohrabrujuće, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uoči sastanka šefova odbrane NATO-a. Njegove reči prenosi AFP.

„Situacija ne izgleda obećavajuće, posebno u pogledu stanja i borbene gotovosti tenkova“, rekao je Pistorijus.

Izjavio je da „pomalo razume” zašto Poljska, koja je vršila veliki pritisak na Berlin zbog snabdevanja tenkova Ukrajini, malo zadržava za sebe. Pistorijus je primetio da je isporuka glavnih borbenih tenkova i municije Kijevu spora, uprkos predstojećoj ruskoj ofanzivi o kojoj su govorili ukrajinski zvaničnici.

Na istom sastanku, američki ministar odbrane g. Lojd Ostin rekao je da „tenkovska koalicija“ za transfer Leoparda uključuje osam zemalja – Norvešku, Španiju, Dansku, Portugal, Kanadu, Holandiju, Nemačku i Poljsku.

On je napomenuo da cilj Severnoatlantske alijanse nije samo prebacivanje opreme u Ukrajinu već i dugoročno obezbeđivanje vojnih kapaciteta. Aleksej Reznikov je izjavio da je potrebno stvaranje „tenkovske koalicije“ kako bi se obezbedila kontraofanziva Ukrajine.

Rusko rukovodstvo kritikuje isporuku oružja Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin je izjavio da Moskva zna kako da odgovori i naglasio da „upotreba oklopnih vozila neće okončati stvar“.

KF-51 Panter

Nemačka ima priliku da obnovi svoj tenkovski arsenal. Nemački vojni izvori tvrde da Rajnmetal namerava da od svog tenka KF-51 Panter napravi glavni borbeni tenk nemačke vojske. Podsećamo da će Nemačka zbog rata u Ukrajini drastično smanjiti svoj arsenal tenkova Leopard 2. Ukupno u službi nemačkih kopnenih snaga ima oko 300 tenkova Leopard 2.

rheinmetall 130mm kf 51 tenk
Rheinmetall 130mm KF-51 tenk

Rheinmetall smatra da njihov tenk u potpunosti ispunjava uslove za obavljanje budućih vojnih operacija. Rheinmetall kaže da je njihov tenk od 59 tona mnogo mobilniji od trenutnog Leoparda 2 i da je njegov operativni domet povećan na 500 km.

KF51 Panter ima novo oružje koje prevazilazi glatku cev od 120 mm trenutnih tenkova, koji su već dostigli svoje granice i više nisu tako smrtonosni protiv povećane zaštite novih tenkova koje Rusija razvija. Zbog toga je usvojio inovativni top glatke cevi od 130 mm, koji se takođe može puniti municijom potpuno automatski (retkost za Zapadne tenkove). Rheinmetall procenjuje da su novi 50% efikasniji od sadašnjih sistema od 120 mm.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave