NaslovnaNovostiAmerička vojska dobija novi sistem protivvazdušne odbrane, Enduring Shield

Američka vojska dobija novi sistem protivvazdušne odbrane, Enduring Shield

Američki odbrambeni izvođač Leidos najavio je da će američka vojska uskoro imati novi sistem protivvazdušne odbrane dizajniran da porazi nadolazeće krstareće rakete i napadne dronove, male ciljeve koje je često teško presresti.

Prema saopštenju kompanije za štampu, novi sistem, nazvan Indirect Fire Protection Capability (IFPC) Increment 2, uporedio je sa izraelskim Gvozdenom kupolom i NASAMS sistemom protivvazdušne odbrane.

Prototipove lansera sistema pod nazivom Enduring Shield trenutno proizvodi Leidos Dynetics Group u Hantsvilu, Alabama.

Odbrana od krstarećih projektila i dronova za napade identifikovana je kao veliki nedostatak u sposobnostima u višeslojnoj odbrambenoj strategiji vojske dizajniranoj da stvori prstenove bezbednosti oko vojnika i sredstava u blizini bojišta.

Menadžerka programa Leidos Elizabet Robertson kaže da je potreba za efikasnom slojevitom odbranom za vojnu i civilnu imovinu sada očigledna u Ukrajini.

Skot Borčers, glavni inženjer kompanije na programu, rekao je da vojska planira da rasporedi četiri lansera Enduring Shield po vodu kako bi stvorila zaštićena područja u radijusu od 360 stepeni.

enduring shield
enduring shield

„Enduring Shield je prenosivi, jeftin sistem koji može da angažuje više ciljeva odjednom na nivou voda“, rekao je Borchers. „Jednostavno je za rukovanje, uključujući i okruženja u kojima je zabranjen GPS, a u potpunosti se integriše sa vojnim integrisanim sistemom komande za vazdušnu i protivraketnu odbranu (IBCS), mozgom veće mreže vojske koja određuje koje sisteme treba aktivirati protiv različitih pretnji.

Borčers je rekao da je možda najvažnija karakteristika Enduring Shield-a njegova otvorena arhitektura, koja će omogućiti vojsci da u budućnosti doda dodatne presretače sa novim mogućnostima.

Robertson je rekla da je njen tim nedavno prošao sve neophodno da početno testiranje leta planirano kasnije ove godine. Ako sve prođe kako treba, njen tim bi tada mogao da proizvede stotine lansera Enduring Shield za vojsku.

PrekoLeidos

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave