NaslovnaNovostiRusija „pojačala“ PVO Moskve sa P-18-2 Prima mobilnim radarima, nakon napada dronovima

Rusija „pojačala“ PVO Moskve sa P-18-2 Prima mobilnim radarima, nakon napada dronovima

Usred nedavnog talasa napada bespilotnih letelica u različitim regionima Rusije, mobilna radarska stanica koja se koristi u kombinaciji sa sistemima protivvazdušne odbrane primećena je u blizini metro stanice Salarevo u Moskvi.

Mobilni radar P-18-2 Prima primećen je u blizini stanice metroa u video snimku objavljenom na ruskom Telegram kanalu Sirena.

U izveštaju se navodi da mobilni radar ima za cilj da prati i otkrije približavanje ciljeva za obližnje sisteme protivvazdušne odbrane. Iako se sistemi PVO ne vide na snimcima, ova vrsta radara često radi sa sistemima PVO kratkog i srednjeg dometa.

Prema Rostecu, radar P-18-2 se razlikuje od većine stanica jer postiže „visoku mobilnost“ kombinovanjem opreme i antensko-jarbolnog uređaja u jednom.

Borbenu posadu stanice čine dve osobe koje mogu da rade i iz opremljene kabine i sa udaljenih radnih mesta. Radar ima visok nivo automatizacije. Automatsko smanjenje i postavljanje stanice traje oko pet minuta, napomenuo je Rostec.

Ruski list Izvestija je 1. marta naveo da su istražitelji otkrili eksplozivnu napravu nakon što su pregledali dron koji se srušio u blizini sela Gubastovo u Moskovskoj oblasti.

Prema izveštajima, incident je uključivao dron UJ-22 ukrajinske proizvodnje koji se srušio oko 70 milja od Moskve.

Slike i video snimci koji su se pojavili u januaru pokazuju prisustvo sistema protivvazdušne odbrane na krovovima zgrada u Moskvi. Neočekivano raspoređivanje sistema protivvazdušne odbrane usledilo je nakon nekoliko udara bespilotnih letelica na ruske vojne aerodrome u Rjazanju i Saratovu, stotinama kilometara od Ukrajine i oko 730 kilometara jugoistočno od Moskve.

Štaviše, čini se da su poslednjih meseci dodatne S-400 baterije zemlja-vazduh takođe bile stacionirane unutar granica grada. Ruski zvaničnici skoro godinu dana optužuju Ukrajinu da koristi bespilotne letelice za napade na aerodrome, skladišta nafte i drugu infrastrukturu.

Iako Ukrajina nije otvoreno priznala da je izvršila bilo kakve prekogranične napade, salve su postale učestalije u decembru nakon što su bespilotne letelice gađale dve ruske vojne vazdušne baze.

Nekoliko nedelja kasnije, Ukroboronprom, vodeća ukrajinska odbrambena kompanija, izjavila je da je skoro završila rad na novom dronu dugog dometa. Međutim, nema dokaza da je nova bespilotna letelica dugog dometa bila pripremljena za raspoređivanje ili da je učestvovala u eksplozijama unutar Rusije.

Iako je savetnik ukrajinskog predsednika tvitovao zagonetnu poruku u kojoj se sugeriše da je Kijev možda stajao iza decembarskih napada, ukrajinsko ministarstvo odbrane u to vreme nije dalo komentare u vezi sa napadima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave