NaslovnaNovostiTenkovi Leopard 2 na putu ka frontu sa grafitima 14/88?

Tenkovi Leopard 2 na putu ka frontu sa grafitima 14/88? [Video]

Nemački kancelar Olaf Šolc je 25, januara 2023. najavio da će Nemačka obezbediti Ukrajini 14 tenkova Leopard 2 iz zaliha Bundesvera. Samo nekoliko dana kasnije, 1. februara, nemačka vlada je odobrila Kijevu i 88 tenkova Leopard-1A5. Ove vesti odmah su pokrenule lavinu spekulacija o ”magičnoj” kombinaciji brojeva 14 i 88.

”14/88” je, naime, numerološka kombinacija brojeva koja je u širokoj upotrebi među belim suprematistima i neonacistima. Postoji više tumačenja ove kombinacije. Prema jednoj, ”14 reči” (Fourteen Words) označava slogan ”We must secure the existence of our people and a future for white children” (Moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za belu decu) i ”Because the beauty of the White Aryan woman must not perish from the earth” — (jer lepota Bele Arijevke ne sme da nestane sa zemlje) Dejvida Lejna ”Vudensena” (David Eden LaneWodensson”, 1938-2007) koji je, uz Roberta Metjusa (Robert Jay Mathews,  1953-1984), bio jedan od vođa američke bele separatističke terorističke rasističke organizacije ”The Order” (delovala 1983-1984).

Tokom služenja kazne od 190 godina zatvora, Lejn je napisao ”88 pravila” (88 Precepts) – ”raspravu o prirodnom pravu, verskoj filozofiji, rasi i politici — elementarnim principima iza dva slogana u pamfletu Fourteen Words. Lejn je tvrdio da je ”14-88” sastavni deo kodiranja u njegovom ”Proročanstvu o piramidi” (Pyramid Prophecy) kojim je popovedana vera da je Lejn ”Čovek Sunca 666” (666 Sun Man), a da je Amerika ”Zver” (Beast) te da je od suštinskog značaja za njegovu neopagansku religiju votanizam (sa “88 redova i 14 reči” kao dopuna 88 pravila). Votanizam je, inače, još krajem 19. veka propovedao Gvido List (Guido Karl Anton List, 1848-1919). 

Do pojave Lejna, broj ”88” se tumačio kao citat od 88 reči (na nemačkom) prvog dela osmog poglavlja knjige ”Mein Kampf” Alofa Hitlera. Osim toga, tvrdilo se da označava izraz ”Hail Hitler pošto je ”H” osmo slovo abecede. Kao šifrovani pozdrav pojavio se nakon poraza nacističke Nemačke među pripadnicima SS i Hitlerjugend, koji su, ne pristavši na predaju, u periodu od 1945. do 1946, formirali odred ”Sokoli” (Falken) sa namerom da vrše terorističke napade na savezničke snage, uglavnom u britanskoj okupacionoj zoni. Šifru 14/88 koriste beli supremisti, skinhedsi, nacionalisti i drugi ekstremisti širom sveta.

nemacki ministar odbrane boris pistorijus ukrcao se u tenk nakon sto je nemacka objavila da isporucuje leopard 2 ukrajini
nemacki ministar odbrane boris pistorijus ukrcao se u tenk nakon sto je nemacka objavila da isporucuje leopard 2 ukrajini

Istina je da su se transparenti sa ovim brojevima u Ukrajini pojavili tokom Majdana 2014. godine. No, priča koji okulnto-nacistički simbol povezuje sa savremenim nemačkim Leopardima možda bi pala u zaborav da se na mrežama nisu pojavili isti tenkovi na putu za front sa rukom ispisanim ”14/88”.

Oleksij Reznikov je na svom Twiteru napisao: ”upoznao sam nove zveri u našem ukrajinskom vojnom zoološkom vrtu – 4 Leoparda 2A4! Radujemo se što ćemo ugostiti još njih. Hrana i slobodno vreme biće obezbeđeni. Hvala našim poljskim prijateljima”. Očito, bar poljski Leopardi već su u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave