NaslovnaNovostiItalijanski general: Ima neka "veza" između Kosova i Ukrajine

Italijanski general: Ima neka “veza” između Kosova i Ukrajine

Juče Srbija, danas Ukrajina, izjavio je general Fabio Mini, nekadašnji komandant Kfora.

“Masovne grobnice 1999. godine koje je aranžirao NATO na Kosovu, masakr civila u bolnici i pozorištu u Marijupolju 2022. godine sve je to već viđeno i izrežirano po scenariju zapadne vojne alijanse”, rekao je italijanski general koji je komandovao jedinicama Kfora na Kosovu i Metohiji od 2002. do 2003. godine.

U intervjuu za “Novosti” godinu dana od početka specijalne vojne operacije Rusije, Mini je govorio je o “podudarnostima” između Kosova i Metohije nekad, i Ukrajine sada. 

“Zavijaju sirene, 9. marta bombardovana je bolnica gde se nalazi porodilište u Marijupolju, Zelenski tvrdi da se se desio ‘pokolj trudnica i novorođenčadi’. Reč je o montaži, tvrdi ruski šef diplomatije Sergej Lavrov”, naveo je general. 

Dodao je i kako je pozorište u Marijupolju uništeno u momentu kada je Lavrov trebalo da se susretne sa ukrajinskim kolegom u Turskoj radi pregovora. Kijev je tvrdio da su krivi Rusi, a Moskva da iza svega stoje neonacisti iz brigade Azov. 

“Rezultat – mirovnih pregovora nema, rat se nastavlja. Slične stvari dešavale su se i pre nego što je NATO bombardovao Srbiju, već dogovoreni susreti otkazivani su zbog ‘strašnih zločina’ koji su ‘iznenada’ otkrivani”, istakao je general.

Na pitanje da li se može reći kako se neki događaji u Ukrajini “režiraju” sa namerom, Mini je istakao da će se istina saznati tek na kraju rata i u zavisnosti ko će u njemu pobediti. 

“U međuvremenu, Zapad nastavlja sa doturanjem još efikasnijeg oružja Ukrajini, mir nikako nije na vidiku. Slične stvari dešavale su se i na Kosovu 1999. u momentu kada je situacija na terenu išla u prilog Srbiji. Međutim, Srbija dopušta da dođe jedna misija OEBS, dolazi njih desetak, a šef misije je američki ambasador Vilijem Voker, kojeg informiše ‘Vinel korporejšn’. Pre razgovora ‘o miru’ između NATO i Srbije, srpska policija organizovala je dolazak grupe novinara koji su hteli da se upoznaju sa antiterorističkim operacijama. Sastanak je bio u Račku, stižu novinari i ‘slučajno’ u jami nalaze pedesetak tela obučenih u civilna odela. Voker žuri da saopšti kako je reč o masakru koji su počinili Srbi, govori o ‘stotinama nedužnih žrtava među kojima su žene i deca poklani u masovnoj egzekuciji’, grmi demokratija državnog sekretara SAD Medlin Olbrajt. Odmah se otkazuje dogovoren razgovor u Parizu, a brzo potom uslediće i bombardovanje vaše zemlje”, rekao je. 

Istakao je da je oko 200.000 Srba pobeglo od rata ili osvete. 

“Njihove kuće su zapaljene, okupirane, fabrike razrušene, poljoprivredna dobra napuštena, u nekim delovima KiM ono malo što je opstalo zaštićeno je vojnim snagama. Sećate se, grčki bataljon štitio je baku u Južnoj Mitrovici i pratio je da kupi hleb, a unuku u školu sa druge strane mosta.” 

O naoružanju koje je obećano Kijevu, Mini je istakao da američko kao i evropsko, posebno nemačko oružje, mogu da daju razliku u kvalitetu napada i odbrane u Ukrajini. 

Naveo je da sumnja da će biti dovoljnih količina za preokret. 

“Ruske oružane snage, po tradiciji, imaju veliki broj oklopnog oružja. Ako bi se nabavka sa Zapada limitirala na 10 do 15 tenkova po jednoj zemlji, to ne bi bilo dovoljno ni za direktni frontalni sukob, niti za jednu odbrambenu borbu, jer bi u svakom slučaju trebalo da budu podržani od vazdušnih snaga i artiljerije.”

Na pitanje da li se nešto promenilo u propagandi od početka ratnih sukoba, general je kazao da ima naznaka da Zapad i Amerika postaju umorni. 

“Šef CIA već je opomenuo ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da od avgusta američka podrška može početi da se smanjuje. Približavaju se izbori, predsednik SAD Džozef Bajden pokušaće da osvoji drugi mandat. I Ukrajinci postaju umorni od korupcije. U Ukrajini je u toku kampanja koja promoviše potkazivanje. Ukrajinci prijavljuju susede i sopstvene šefove sa bogatstvom koje se ne može opravdati platama. I Vlada ohrabruje tu kampanju u nadi da se bes naroda neće okrenuti protiv nje”, rekao je.

General Fabio Mini

Preuzeo je komandantsku odgovornost na svim nivoima Mehanizovane trupe, od voza do brigade. Tokom kasnijeg rasporeda službe, vodio je operaciju protiv organizovanog kriminala na Siciliji. Pored toga, Mini je vodio pripremu, obuku i početak operacija ” Brigada Lenjano“ u Somaliji.

Završio je obuku za vojnu specijalizaciju u oblastima kao što su protivtenkovska, ABHO odbrana, PsyOps i službenika za štampu NATO-a.

Mini je služio kao S3 (oficir za obuku) i ABC odbrambeni oficir za 4. tenkovski puk u Belinzago Novareze i kao G4 oficir (logistika) za oklopnu brigadu Ariete u Pordenoneu. Od 1979. do 1981. služio je u SAD u 4. mehanizovanoj pešadijskoj diviziji u Fort Karsonu, Kolorado, kao G3 oficir za planiranje i operacije, kao zamenik G3 oficira u oblasti obuke i evaluacije i kao viši oficir G3 za borbu. Po povratku u Italiju služio je u Generalštabu armije kao štabni oficir u Odeljenju za ljudske resurse, kao načelnik Biroa za odnose sa javnošću i kao referent za štampu i informisanje Generalštaba Vojske. Od 1993. do 1996. poslat je kao vojni ataše u Peking.

Kao general-major bio je direktor Komandne škole Kopnene vojske (1996-1998). U januaru 2001. godine dobio je zadatak od Savezničkih snaga Južna Evropa da komanduje savezničkim snagama za operacije na Balkanu.

General-potpukovnik Fabio Mini bio je komandant KFOR-a od 4. oktobra 2002. do 3. septembra 2003. godine.

Fabio Mini je opširno pisao o vojnim, strateškim i geopolitičkim pitanjima. Među njegovim delima su dve knjige vredne pažnje: „Comandare e comunicare“ (1989) i L’altra strategia (1998).

Prekob92
IzvorNovosti

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave