NaslovnaNovostiBritanska obaveštajna služba: Rusija potrošila zalihe dronova samoubica iranskog porekla

Britanska obaveštajna služba: Rusija potrošila zalihe dronova samoubica iranskog porekla

Napadi ruskih bespilotnih letelica su skoro prestali, prema Ministarstvu odbrane Britanije, što sugeriše da je Moskva verovatno potrošila sve svoje zalihe iranskih dronova.

U svojoj najnovijoj obaveštajnoj twitter proceni, britansko ministarstvo odbrane tvrdi da se od 15. februara nije pojavio nijedan izveštaj o iranskim bespilotnim letelicama koje se koriste u Ukrajini.

Ministarstvo je dodalo da izostanak raspoređivanja bespilotnih letelica znači da je Rusija potrošila svoje postojeće zalihe. Ministarstvo odbrane Velike Britanije takođe predviđa da će Rusija pokušati da obnovi zalihe dronova.

Uprkos lošoj reputaciji oružja koje stvaraju zapadni mediji, Moskva ih smatra korisnim kada sagledaju odnos uloženo-uništeno, ali i kao mamce koji mogu odvratiti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu od efikasnijih ruskih krstarećih raketa.

Rusija napada Ukrajinu dronovima kamikazama iranskog porekla od septembra 2022 godine.

Mohajer-6

Početkom februara, Gardijan je “otkrio” kako je Iran prebacio najmanje 18 vojnih bespilotnih letelica dugog dometa Mohajer-6 u Moskvu za rat protiv Ukrajine odmah nakon što je ruska delegacija posetila Teheran.

Wall Street Journal je 5. februara izvestio da Moskva i Teheran nameravaju da izgrade objekat u Rusiji koji bi mogao da proizvodi više od 6.000 borbenih dronova iranskog dizajna.

U novembru 2022. Sjedinjene Države su uvele po ko zna koji put sankcije Irancima, ovog puta direktno organizacijama koje proizvode i izvoze iranske bespilotne letelice u Rusiju, a bespogovorno su ih ispratile u sankcijama i EU i Kanada.

U poslednjih nekoliko meseci, iranske bespilotne letelice Shahed 131/136 dospele su u centar globalne pažnje zbog njihovog razmeštanja u Ukrajini.

Iako su, prema izjavama Ukrajinaca, često obarani, naneli su značajnu štetu uprkos tome što nose relativno skromne bojeve glave. Važno je napomenuti da su mnogi delovi otkriveni u ostacima ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje u Ukrajini zapadnog porekla.

Iranci su iskoristili slabosti zapadnih izvoznih propisa poput Vasenarskog aranžmana, koji reguliše izvoz robe dvostruke namene, i režima kontrole raketne tehnologije, koji je nastojao da spreči izvoz robe i materijala u vezi sa bespilotnim letelicama i projektilima.

Nemački mediji su 24. februara izvestili da bi Kina mogla Moskvi da obezbedi „dronove kamikaze“ za sukob u Ukrajini. Ruska vojska je, navodno, u pregovorima sa kineskim proizvođačem dronova Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technologies o masovnoj proizvodnji dronova, iako oni u svom portfoliju ni nemaju modele koji bi poslužili Rusiji.

U izveštajima je istaknuto da će kineska kompanija isporučiti 100 prototipa dronova ZT-180. Predviđeno je da kompanija isporuči dronove ruskom Ministarstvu odbrane do aprila.

9 KOMENTARA

  1. Objavljujete vec pola godine o propadanju Rusa,da li se stidite sami sebe,a sto imate najvecu inflaciju zadnjih 30 godina to ne objavljujete…

  2. Zali Bože plate sto primaju.
    25.02 Rusija nema više Iranskih dronova
    27.02 Masovni napad Iranskih dronova po ciljevima u Ukrajini.
    Sedi jedan,mlate praznu slamu i šire propagandu…

  3. Ali imaju više sveća i raketa da vam poklone odvratna nacija kad se odvoji švkotska kupujem škotski viski kad se ovoji irska kupujem irski viski pa će vam ostati samo onaj ušonja sa kamilom iz pustinje da ich chranite a nemojte voditi brigu o drugims.

  4. А јел имају шта да једу? По Британцима већ шест месеци цркавају од глади.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave