NaslovnaNovostiKina će Rusiji isporučiti stotine dronova samoubica do aprila?

Kina će Rusiji isporučiti stotine dronova samoubica do aprila?

Dok Ukrajinci i njihove zapadne pristalice obeležavaju godinu dana otkako su ruski tenkovi prešli granicu, Rusija navodno pregovara sa Kinom o nabavci dronova kamikaza.

Bez navođenja bilo kakvih izvora, nemački časopis Der Spiegel objavio je 23. februara da Rusija trenutno pregovara sa kineskom kompanijom o nabavci stotine kineskih dronova kamikaza koji će joj omogućiti da izvrši udare na ukrajinske gradove.

Ukoliko dođe do novog sporazuma sa kineskim proizvođačem, očekuje se da će oko 100 dronova kamikaza biti isporučeno Rusiji već u aprilu.

Poslednjih dana SAD, Nemačka i druge zapadne zemlje “upozorile” su Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji, navodeći da bi takav korak imao ozbiljne posledice.

U izveštaju Špigela se navodi da će kineski proizvođač dronova Ksian Bingo Intelligent Aviation Technology biti spreman da napravi 100 prototipa dronova ZT-180. U pitanju je bespilotna letelica sa bojevom glavom od 35–50 kilograma.

Rečeno je da je dron ZT-180 sličan iranskom Shahed-136, kojim je Rusija više puta napadala Ukrajinu, nanoseći značajnu štetu. Pored toga, publikacija je izvestila da Bingo planira da pomogne u uspostavljanju fabrike za proizvodnju dronova u Rusiji, gde bi se moglo proizvoditi do 100 bespilotnih letelica svakog meseca.

Shahed-136
Shahed-136

Imajući to u vidu, ZT-180 nije uključen u portfolio proizvoda kompanije, što navodi analitičare da spekulišu da bi ovaj dron mogao biti nov ili neka modifikacija.

Osim toga, u izveštaju nemačkih medija se navodi i da je ranije bilo razgovora da Rusija dobije rezervne komponente za svoj borbeni avion Su-27 od kompanije u vlasništvu kineske vojske.

Takođe se kaže da su već napravljeni planovi za razvoj transportne dokumentacije.

Vest je usledila nakon upozorenja Vladimira Zelenskog da bi treći svetski rat mogao da izbije ako Kina podrži Rusiju u sukobu u Ukrajini.

U međuvremenu, Bajdenova administracija navodno razmatra obelodanjivanje informacija koje sugerišu da Kina razmišlja da li da obezbedi oružje za podršku ruskom ratu u Ukrajini.

Ranije ovog meseca, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da Kina aktivno razmatra davanje oružja i municije Rusiji za njene ratne napore u Ukrajini. 

Kineski vojni entuzijasti su već počeli da daju nagoveštaje o tome šta bi kineska vojna pomoć Rusiji mogla da sadrži. „Podrška kineskog oružja Rusiji trebalo bi da bude jednaka broju oružja koje su SAD prodale Tajvanu tokom decenija”, smatraju pojedini vojni stručnjaci u Lini.

Prema rečima predstavnika kineskog ministarstva spoljnih poslova, zemlje NATO-a, posebno Sjedinjene Države, vodeći su dobavljači municije za bojno polje u Ukrajini, uprkos upornim tvrdnjama da Kina možda prenosi oružje Rusiji.

S obzirom na tajnovitost oko kineske trgovine oružjem, nepoznato je koje bi drugo oružje Rusija mogla nabaviti.

IzvorSpiegel

2 KOMENTARA

  1. @Pravda

    Druze, potpuno se slazem sa tobom, ali moras nauciti pravopis i gramatiku da bi ti komentari imali tezinu.

    Ovako samo izazivas podsmeh.

  2. Zelenski nije u poziciji da govori o nijedne drzave,a kamo li o Kini jer je on nacista koi podrzava naciste u Ukrainu i od 2014 on unistava Ukrainu i taj narod. A propaganda i zapadne lazi su toliko velike da nema rezon govoriti o njihovim lazima sramno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave