NaslovnaNovostiKinezi sastavili listu njihovog „smrtonosnog oružja“ koje bi pomoglo Rusiji

Kinezi sastavili listu njihovog „smrtonosnog oružja“ koje bi pomoglo Rusiji

Ranije ovog meseca, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da Kina aktivno razmatra davanje oružja i municije Rusiji za njene ratne napore u Ukrajini.

Šef NATO-a rekao je juče u Varšavi da ta vojna alijansa vidi “neke znake” da Kina možda planira da podrži Rusiju u njenom ratu u Ukrajini.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild takođe je izrazila zabrinutost zbog bilo kakvog snabdevanja Kine oružjem Rusiji, rekavši da bi to bila crvena linija.

Do ovakve retorike došlo je usred pojačanih oko Tajvana i nakon što su SAD oborile, kako kažu, “kineski špijunski balon” i za šta Kina insistira da je samo platforma za meteorološka istraživanja koja je skrenula sa kursa.

Kineski vojni entuzijasti su već počeli da daju nagoveštaje o tome šta bi kineska vojna pomoć Rusiji mogla da sadrži. Popularni kineski tviteraš, 无条件爱国, osmislio je veoma zanimljiv „katalog oružja“ koje bi Rusiji trebalo da se bori protiv Ukrajine koju podržava NATO.

„Podrška kineskog oružja Rusiji trebalo bi da bude jednaka broju oružja koje su SAD prodale Tajvanu tokom decenija. Džao preporučuje nekoliko sistema naoružanja i municije kineske proizvodnje za rusku vojsku, uz napomenu da trenutni konflikt u Ukrajini „karakteriše zastoj u rovovskom ratu i artiljerijski dueli“ zbog „nesposobnosti ruskih vazdušno-kosmičkih snaga da pruže blagovremenu vazdušnu podršku.”

Rojevi dronova

Ruska vojska je uspešno izvela napade pomoću Shahed-136/Gerlan 2 dronova na ukrajinske položaje do Kijeva, duboko iza ukrajinskih linija fronta u istočnom delu zemlje.

Međutim, poznato je da su ovi napadi roja uključivali samo oko 5-12 dronova za jedan napad koji su takođe bili u stanju da preplave ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane.

Dakle, Žao preporučuje kineski kamionski lanser za rojeve koji može istovremeno da lansira do 200 dronova.

Bespilotne letelice Wing Loong-10 ili Cai Hong-4

Wing Loong-10 (VL-10), takođe nazvan VZ-10, je bespilotna letelica dugog trajanja (HALE) na velikim visinama koju je razvila kineska državna avio-industrijska korporacija Kine (AVIC).

Sa rasponom krila od oko 10 metara, može da nosi niz municije, uključujući infracrvenu vođenu raketu vazduh-vazduh TI-90, vođenu bombu malog prečnika BBM2, rakete vazduh-zemlja AG-300M, raketu IJ-9E sa aktivnim tragačom radara itd..

Dronovi Cai Hong-4 (CH-4) postoje u dve varijante. Prvi radi srednjim visinama, dužina letenja je 30 sati a koristi se za izviđačke misije. Drugi CH-4B je sposoban za napad, može da nosi borbeno opterećenje od 345 kilograma, ali ima manju izdržljivost leta od 14 sati.

Precizno navođena municija

Treća opcija koju Zhao preporučuje je precizno vođenu municiju za lovce sa posadom.

“Gospodin. Putine, ako želite da okončate rat ove godine, najbolje je da ih kupite od Kine. Imamo mnoštvo municije koje možete da izaberete“, kaže Zhao. „Toplo preporučujem kliznu bombu LS-6/500 kg.“

ls 6500
LS-6

Lei Shi-6 (LS-6) je precizno vođena klizna bomba koju je kina predstavila krajem 2006. Njen rep ima krila koja se mogu rasklopiti, koja mogu izdržati od 50 kg do 500 kg.

Bomba se oslanja na satelite BeiDou za navigaciju, što omogućava pilotima lovaca da ispuste bombe sa distance i ostanu izvan neprijateljskih sistema PVO. Koriste turbomlazni motor, sa dometom od preko 200 kilometara.

kjdc01 na lovcima j 10ah
kjdc01 na lovcima j 10ah

Žao takođe preporučuje laserski označivač K/JDC01, koji može da koristi laserski vođeno oružje kao što je laserski vođena bomba LS500J od 500 kg.

Takođe, da bi rešio problem nedostatka suzbijanja protivvazdušne odbrane neprijatelja ruske vojske, Žao preporučuje antiradarsku municiju TL-30.

tl 30
TL-30

TL-30 je projektil koji može da lebdi iznad bojišta dovoljno dugo da lovi neprijateljske radare. Raketa se može opremiti na borbene avione, bespilotne letelice, ratne brodove i borbena vozila. Teška je 270 kilograma i duga 3,7 metara. Oslanja se na kompozitni metod navođenja koji se oslanja na inercijalnu navigaciju, satelitsku navigaciju i tražilo za zaštitu od zračenja širokog ekrana.

Protivtenkovsko oružje

Nedavno su se zapadni partneri Kijeva takođe složili da Ukrajini obezbede tenkove. Žao to shvata i preporučuje nekoliko sistema protivtenkovskog oružja.

“Gospodin. Putine, takođe razumem da ste zabrinuti zbog NATO tenkova koji će lutati Ukrajinom“, kaže Džao, predlažući dve opcije.

HJ-12
HJ-12

Prvo je protivtenkovska vođena municija Hong Jian 12 (HJ-12), za koju se kaže da je slična američkom FGM-148A Javelin. Smatran jednim od najnaprednijih prenosivih bacača na svetu, HJ-12 može da savlada eksplozivno reaktivni oklop, a zatim da probije 800 mm čeličnog oklopa ispod oklopa.

Te karakteristike možda neće biti dovoljne za teški prednji oklop M1A2 Abrams koji su SAD obećale Ukrajini, ali HJ-12, može da porazi gornji deo kupole ovih tenkova, gde je minimalni nivo oklopne zaštite.

Takođe, Zhao preporučuje CR500 „Zlatni orao“ izviđačko-napadni helikopterski sistem dronova koji proizvodi NORINCO.

CR500 se može koristiti za napad na tenkove, borbena vozila pešadije i samohodne artiljerije u svrhe napada, u kom slučaju može ispaliti Blue Arrow 9 rakete vazduh-zemlja. Takođe, kada nema naoružanje, CR500 se može koristiti kao teretnjak.

Sistemi protivvazdušne odbrane i artiljerije

Žao dalje preporučuje druge sisteme protivvazdušne odbrane i artiljerije kao hitne zahteve za ratne napore ruske vojske u Ukrajini.

LV-30 Laserski sistem protivvazdušne odbrane, koji navodno ima izlaznu snagu od 30 kilovata i prvenstveno je namenjen za upotrebu protiv dronova, kao i sposobnost mekog i tvrdog uništejna fotoelektrične opreme za detekciju i navođenje.

Može da prepozna mete na udaljenosti od 25 kilometara za 6 sekundi, a zatim lansira laserski zrak da ih uništi. Takav sistem bi mogao biti od pomoći ruskoj vojsci da obara dronove u niskom letu.

FK-3000 PVO sistem koji se sastoji od glavnog borbenog vozila, transportera, podizača, lansera i radara. Takođe može biti opremljen sa dva opciona bespilotna borbena vozila, pomoćna lansirna vozila FK-3000.

Sistem se sastoji od bespilotne kupole sa topom, radara za pretragu i radara za kontrolu vatre i navodno je opremljen sa šest raketa zemlja-vazduh, automatskim topom tipa Gatling i 48 manjih projektila.

FK-3000 može da presreće bespilotne letelice, artiljerijske granate, krstareće rakete, naoružane helikoptere i druge male ciljeve.

Žao takođe preporučuje višestruki raketni sistem SR-5, koji se smatra kineskom verzijom američkog HIMARS sistema ali ima dvostruko veću vatrenu moć.

Vremenom su novi tipovi raketa, projektili i municija za lutanje usvojeni u artiljerijski sistem SR-5. Dakle, SR-5 može da lansira lutajuću municiju sa maksimalnim dometom do 70 kilometara.

Sistem takođe može da ispaljuje protivbrodske rakete C-705 sa dometom od 140-170 kilometara i balističke rakete kratkog dometa King Dragon 300, slične američkim MGM-140, koje imaju ukrajinski zvaničnici, a dobili su ih takođe od SAD.

IzvorAP News

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave