NaslovnaNovostiNATO: Kina planira da podrži Rusiju

NATO: Kina planira da podrži Rusiju

Šef NATO-a rekao je danas u Varšavi da ta vojna alijansa vidi “neke znake” da Kina možda planira da podrži Rusiju u njenom ratu u Ukrajini. On je snažno pozvao Peking da odustane od kršenja međunarodnog prava.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je u intervjuu za Asošijeted pres rekao da će alijansa, iako nije strana u ratu, podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”. 

Upitan da li NATO ima bilo kakve naznake da bi Kina mogla biti spremna da daje oružje ili drugu podršku ruskom ratu, Stoltenberg je rekao: “Videli smo neke znake da oni to možda planiraju i naravno da su saveznici iz NATO-a, Sjedinjene Države, upozoravale na to jer to ne bi trebalo da se desi. Kina ne treba da podržava ruski ilegalni rat”.

Stoltenberg je rekao da bi potencijalna kineska pomoć Rusiji predstavljala “direktnu podršku očiglednom kršenju međunarodnog prava, i naravno kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kina ne bi trebalo ni na koji način da podržava kršenje povelje UN-a ili međunarodnih propisa”. 

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je juče najvišeg spoljnopolitičkog zvaničnika Komunističke partije Kine, Vanga Jia, izazivajući zabrinutost na Zapadu da bi Peking mogao biti spreman da ponudi Moskvi snažniju podršku u ratu u Ukrajini koji traje već gotovo godinu dana. 

Kina je naglašeno odbila da kritikuje invaziju na Ukrajinu, ponavljajući tvrdnju Moskve da su SAD i NATO krivi za provociranje Kremlja. Kina, Rusija i Južna Afrika ove nedelje održavaju pomorske vežbe u Indijskom okeanu.

Stoltenberg je za Asošijeted pres govorio u Varšavi posle sastanka devet članica NATO-a sa istočnog krila – “samita Bukureštanske devetorke” sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom o bezbednosti regiona. 

PrekoBeta
IzvorAP

1 KOMENTAR

  1. Koliko znam Kina je nezavisna zemlja (za razliku od eu sluga) i sama odlučuje sa kim hoće da sarađuje. Članica je saveta bezbednosti sa pravom veta. Na kraju Genocidne Zverske Države i njihove sluge ukrainu snabdevaju sa oružijem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave