NaslovnaNovostiPočela serijska proizvodnja nove snajperske puške Kalašnjikova

Počela serijska proizvodnja nove snajperske puške Kalašnjikova

Kalašnjikov je započeo masovnu proizvodnju najnovije snajperske puške Čukavin [SVCH], saopštio je predsednik koncerna Alan Lušnjikov tokom izložbe IDEX 2023 u Abu Dabiju.

„Puška Čukavin je prošla državne testove. Počela je proizvodnja nove snajperske puške u interesu kupaca“, rekao je on, prenosi TASS. G. Lušnjikov je dodao da je slovo „O1“ dodeljeno projektnoj dokumentaciji puške za masovnu proizvodnju.

SVČ

Podsetimo, nepoznata serija snajperske puške Čukavin već je isporučena ruskim specijalnim snagama koje deluju u Ukrajini – Spetsnaz, u septembru prošle godine.

Ovo je bila prva potvrđena upotreba ove snajperske puške na frontu. Puške su testirane municijom kalibra 7,62x54mm, ruski standard. Čukavin SVČ se može prilagoditi i za upotrebu NATO standarda – 7,62x51mm.

Kasnije je Ministarstvo odbrane potpisalo ugovore za nabavku novih snajperskih pušaka Čukavin za vojnike, koje bi trebalo da zamene SVD.

SVČ

Kalašnjikov koncern svoju pušku opisuje kao „novu generaciju dalekometnih pušaka“. Prema zahtevima, Čukavin SVČ pogađa metu na udaljenosti od 1 km. Snajperska puška teži do 4,5 kg sa kapacitetom od ukupno 10 metaka. Čukavin SVČ je dugačak 1,15 metara.

Pre skoro šest godina, Kalašnjikov je dizajnirao snajpersku pušku SVK-2016. Upravo ovaj dizajn čini osnovu Ćukavina SVČ. Ruska vojska i specijalne snage ruske vojske idalje koriste i snajpersku pušku SVD T-5000.

U narednim godinama, prema planovima ruskog Ministarstva odbrane, Čukavin SVČ bi trebalo da zameni zastarele ruske snajperske puške.

Kalašnjikov tvrdi da je trzaj nove puške znatno smanjen. Ovo se postiže sa „single plane“ dizajnom, tj. sanduk sa prijemnikom i cev su u jednoj liniji. Kalašnjikov je razvio pušku na osnovu zahteva vojske, FSB-a i policije u Rusiji. Detaljan opis i istorijat ove snajperske puške možete pročitati ovde.

Sumrak

Pored snajperske puške Čukavin SVČ, SVLK-14C Sumrak se od prvog dana koristi u Ukrajini. Prema britanskoj publikaciji Dejli mejl, to je snajperska puška sa „najvećim dometom pa i najsmrtonosnija“ na svetu. Svetski rekord u velikom dometu postavljen je upravo sa SVLK-14C Twilight – 4.210 metara, još 2017 godine.

SVLK-14C Sumrak

Maksimalna efektivna daljina je veća od 2,5 km. Početna brzina zrna je veća od 900 m/s [skoro tri puta brže od brzine zvuka]. Težina snajperske puške je 9,7 kg. Može se koristiti u temperaturnom opsegu od – 35 do + 55 stepeni Celzijusa. Nema okvira i puni se ručno. Sanduk je napravljen od aluminijuma najviše klase sa umetkom od visokolegiranog nerđajućeg čelika, dok je kundak od kevlara iz više slojeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave