NaslovnaNovostiKadirov najavljuje sopstvenu privatnu vojsku po uzoru na Vagner?

Kadirov najavljuje sopstvenu privatnu vojsku po uzoru na Vagner?

Ramzan Kadirov, saveznik predsednika Vladimira Putina koji vodi Čečeniju, rekao je da jednog dana planira da osnuje sopstvenu privatnu vojnu kompaniju u stilu Vagnerove privatne vojske Jevgenija Prigožina.

Porast Vagnera i drugih plaćeničkih snaga izvan tradicionalnih ruskih vojnih komandnih struktura izazvao je zabrinutost među zapadnim diplomatama da bi “takve grupe jednog dana mogle predstavljati pretnju stabilnosti u Rusiji”.

Kadirov je u postu na Telegramu rekao da je Vagner, koji se borio zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini, postigao „impresivne rezultate“ i da su privatne vojne kompanije neophodne.

„Možemo sa sigurnošću reći da je Vagner pokazao svoju hrabrost u vojnom smislu i podvukao crtu u diskusijama o tome da li su takve privatne vojne kompanije potrebne ili ne“, rekao je Kadirov, koji je na čelu Čečenije od 2007. godine.

„Kada se završi moja služba u državi, ozbiljno planiram da se takmičim sa našim dragim bratom Jevgenijem Prigožinom i stvorim privatnu vojnu kompaniju. Mislim da će sve uspeti“, rekao je Kadirov.

vagner grupa
vagner grupa

Kadirov i Prigožin obojica predvode snage u Ukrajini uglavnom nezavisno od ruske vojne komande i nepokolebljivi su Putinovi saveznici, ali su takođe javno osuđivali greške vojnog rukovodstva države.

Grupa Vagner je igrala sve značajniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, predvodeći višemesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, dok su snage Kadirova učestvovale u bitkama za Marijupolj nakon čega je i formiran Odred Ahmat-1 u Čečeniji.

Protiv kompanije Vagner je pokrenuta masovna negativna kampanja na Zapadu a uvode im se i sankcije dok ima predloga i da se proglase za terorističku organizciju. 

Nadamo se da se predlagači vode istim principima po kojima su sankcionisani DynCorp, L-3 MPRI, Blackwater – Xe Services – Academi – Constellis i druge američke i britanske privatne vojske.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave