NaslovnaNovostiAmerička vojska oborila balon za hobiste vredan 12 dolara?

Američka vojska oborila balon za hobiste vredan 12 dolara?

Američka vojska je možda oborila balon hobista vredan 12 dolara u nizu napada na NLO-e u vazdušnom prostoru Severne Amerike prošlog vikenda. Dok Nacionalna meteorološka služba i mnoge druge meteorološke organizacije širom sveta redovno lansiraju meteorološke balone u nebo svakog dana, raste polje hobista koji takođe radi isto sa sličnim ciljem.

Koristeći velike, jeftine balone, ovi hobisti šalju sićušne terete sa uređajima za merenje vremena radiosondama, pa i za fotografisanje dok lebde širom sveta. Neki uzimaju podatke prikupljene ovim „ličnim“ balonima kako bi poboljšali modele vremenske prognoze.

Grupa hobista koja sebe naziva „Brigada balona za zatvaranje boca u Severnom Ilinoisu“, ili skraćeno NIBBB, kaže da je jedan od njenih hobi balona „nestao u akciji“ iznad Aljaske 11. februara, istog dana kada je američki avion F-22 srušio NLO nedaleko iznad kanadske teritorije Jukon.

„Mi u brigadi balona za zatvaranje boca u Severnom Ilinoisu smo uzbuđeni što vidimo nedavno interesovanje za naš hobi. Cilj naše grupe je da podelimo činjenične i tehnički tačne informacije o piko balonima i letovima onih koje lansiramo. Naša želja je da nastavimo da sledimo taj cilj usred svega ovoga“, napisali su u saopštenju na svom sajtu.

Prema njihovoj veb stranici, jedan od njihovih piko balona, onaj koji emituje pozivni znak K9IO, prestao je da ga emituje. „Kao što je navedeno na našoj stranici i blogu „Lociraj i prati“, poslednji prenos sa tog balona primljen i prijavljen sistemu VSPR bio je 11. februara 2023. i ukazivalo je da je balon u blizini ostrva Hagemajster, kod jugozapadnog ugla Aljaske.

Pošto od tada nismo pronašli prenos sa tog balona, proglasili smo ga „Nestalim u akciji“, kao i na prethodnim letovima. U to vreme, K9IO je oplovio svet 6 puta i bližio se završetku 7. kruga. Nažalost, tu se završavaju činjenične informacije o njegovoj lokaciji“, dodali su.

radiosonda je mala i lagana sastavljena uglavnom od kartona pene i elektronike. dizajnirana je tako da se rastvori sto je vise moguce ako se izgubi u zivotnoj sredini
radiosonda je mala i lagana sastavljena uglavnom od kartona pene i elektronike. dizajnirana je tako da se rastvori sto je vise moguce ako se izgubi u zivotnoj sredini

Bela kuća i Pentagon nisu podelili nikakve detalje o tome šta su oborili i tek treba da pronađu objekte koje su oborili.

Neki su glasno govorili o korišćenju vojnih aviona za obaranje objekata kao što su baloni za hobiste. Senator iz Teksasa Ted Kruz našalio se na Tviteru da odluka predsednika Džoa Bajdena da ovlasti borbeni avion vredan 200 miliona dolara da koristi projektil od 400.000 dolara da obori ono što je možda bilo balon od 12 dolara služi kao „snažno odvraćanje srednjoškolaca zainteresovanih da stvore sopstveni balon – kućne balone u naučne svrhe.”

Širom sveta postoji preko 800 vazdušnih posmatračkih stanica i kroz međunarodne sporazume podaci se razmenjuju između zemalja. Većina gornjih vazdušnih stanica nalazi se na severnoj hemisferi i sva posmatranja se obično obavljaju u isto vreme, svakog dana u godini.

U Sjedinjenim Državama, Nacionalna meteorološka služba lansira balone sa 92 stanice; 69 je u kontinentalnom delu SAD, 13 je na Aljasci, 9 je u Pacifiku, a 1 je u Portoriku.

4 KOMENTARA

  1. Sta je ovim amerima nemaju obzira ni malo prema deci deca placu kazu onaj ciko bajden nam busi balone svaki dan zao mi dece a lepo su se iqrala sa balonima, bajdene urazumi se to su decje iqracke ,,

  2. Nisam siguran, ali poučen nekim iskustvima, mislim da može da prouzrokuje avionsku nesreću! Naime, prilikom košenja trave, nož kosilice naleti na parče cigle, koju odbaci, ali se desi da se u travi nađe plastični kanap, koji kosilica uhvati. Iako nije ni dugačak ni čvtst, uspe da se umota između noža i ležaja, pri čemu zaustavi kosilicu! Visina na kojoj lete ovi baloni, upravo je ona na kojoj se odvija civilni vazdušni saobraćaj! Ptice su potencijalna opasnist za motore, ali ih najčešće motori proteraju, i samelju kroz lopatice. Pitam se koje posledice može da izazove kanap, o koji vise instrumenti, ili materijal balona, koji bude usisan u motor putničkog aviona?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave