NaslovnaNovostiŠef Vagnera, leteći bombarderom Su-24, izazivao Zelenskog na vazdušni duel iznad Bahmuta

Šef Vagnera, leteći bombarderom Su-24, izazivao Zelenskog na vazdušni duel iznad Bahmuta

Jevgenij Prigožin, glavni šef ruskih plaćeničkih snaga Vagner, tvrdi je da je bio u avionu Su-24 koji je napao Bahmut, žarište borbi u istočnoj Ukrajini.

Prigožin je postavio video na društvene mreže gde se može videti u avionu kako leti noću dok nosi pilotsku masku i šlem.

„Slećemo. Bombardovali smo Bahmut“, rekao je on. Takođe je izazvao ukrajinskog predsednika Zelenskog na dvoboj jedan na jedan u vazduhu oko Bahmuta, najavljujući da će se sledećeg dana ukrcati u borbeni avion MiG-29.

„Ako imaš volje, srešćemo se na nebu. Ako pobediš, zauzećete Artemovsk [rusko ime za Bahmut]; ako ne, ići ćemo do Dnjepra [reke]“, rekao je Prigožin.

Komandant ruske plaćeničke grupe je navodno sedeo u navigatorskom sedištu bombardera Su-24.

Novinar Bi-Bi-Sija po imenu Abdujalil ponovo je postavio video i doveo u pitanje da li je Prigožin sledio Putinovu PR strategiju, koju je ruski lider koristio od 1999. do 2000. tokom drugog čečenskog rata.

Još u martu 2000 godine, Putin je doleteo u Grozni ruskim borbenim avionom Su-27 kojim je upravljao jedan od najodlikovanijih ruskih avijatičara, general Aleksandar Harčevski. Putin je izašao iz letelice u punoj pilotskoj uniformi u znak sećanja na pobedu u ratu.

Ankete su u to vreme pokazivale da Putinova popularnost opada, ali neposredno pre dana izbora, Vladimir Putin je medijsku pažnju usmerio na sukob u Čečeniji. Iznenađujuće, Putin je uspeo da dobije podršku koristeći ovu strategiju.

U međuvremenu, u izveštaju objavljenom 6. februara, američki istraživački Institut za proučavanje rata (ISV) citirao je video u prilog svom argumentu da Prigožinova privlačnost u ruskom nacionalističkom informacionom prostoru možda jenjava.

Pro američki blogeri su tvrdili da Prigožin, pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina, možda gubi naklonost uprkos tome što je nekada značajno uticao na politiku zbog „svoje veštine trolovanja“. Za blogere koji su povezani sa Vagnerom, s druge strane, kaže se da nastavljaju da „slave Prigožina“.

Vođa plaćenika i njegove trupe izgledaju sigurnije nakon svojih nedavnih pobeda kod Bahmuta. U nečemu što je izgledalo kao rudnik soli u Soledaru, mestu najgorih borbi u blizini Bahmuta, Prigožin je nedavno snimio fotografiju sa Vagnerovim borcima.

vagner tim i prigozin
vagner tim i prigozin

Kompanija osnovana 2014, koju vodi Prigožin, takođe je sprovodila plaćeničke aktivnosti kako bi unapredila ruske ciljeve u zemljama poput Sirije, Libije, Sudana, Centralnoafričke Republike i Malija. Privatne kompanije istog tipa, zarad ostvarivanja svojih ciljeva, koriste SAD i Britanija već više decenija.

Protiv Vagner kompanije se uvode sankcije a ima predloga i da se proglasi za terorističku organizciju. Nadamo se da se predlagači vode istim principima po kojima su sankcionisani DynCorp, L-3 MPRI, Blackwater – Xe Services – Academi – Constellis, Mocart i druge. No, dok živimo u veri da za sve važe iste vrednosne ocene, želimo da skrenemo pažnju da u Ukrajini operišu sve spomenute privatne vojske.

PrekoTwitter
IzvorISV

1 KOMENTAR

  1. Sto vise oruzja salju Ukrainskim fasistima nacistima Putinova pooulasnost podrska raste .Jedinstvo naroda nikad jace .Svesni su mnogi u svetu da ce Rusija rat sigurno dobiti jer je na strani pravde a usput nuklearna sila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave