NaslovnaNovostiMocart protiv Vagnera

Mocart protiv Vagnera

U centru pažnje medija se od početka napada na Ukrajinu nalazi ruska privatna vojna kompanija Wagner. Protiv kompanije se uvode sankcije a ima predloga i da se proglasi za terorističku organizciju.

Nadamo se da se predlagači vode istim principima po kojima su sankcionisani DynCorp, L-3 MPRI, Blackwater – Xe Services – Academi – Constellis i druge. No, dok živimo u veri da za sve važe iste vrednosne ocene, želimo da skrenemo pažnju da u Ukrajini operišu dve privatne vojne kompanije pod imenima čuvenih kompozitora – Wagner i Mozart!

Pođimo od poznatije, Vagnera. Ova formacija je poznata i pod nazivima Orkestar i Muzičari. Naziv grupe odavno iritira medije. Tako su anglosaksonski ‘’istraživački novinari’’ još u februaru 2021. godine izneli tezu da se radi o ratnom nadimku Dmitrija Utkina (Дмитрий Валерьевич Уткин).

Utkin je do 2013. godine komandovao 700. posebnim odredom specijalne namene (700-й отдельный отряд специального назначения, в/ч 75143) 2. brigade Specnaza GU GŠ (2-я отдельная гвардейская бригада специального назначения).

Dmitrij Utkin Vagner
Dmitrij Utkin

Nakon penzionisanja, prelazi u ’’privatni sektor’’ i pojavljuje se u Siriji, u  sastavu Moran Security Group odnosno Slovenskog korpusa (Славянский корпус). Potom osniva sopstvenu grupu koju naziva po nemačkom kompozitoru Vilhelmu Vagneru (Wilhelm Richard Wagner, 1813  1883). Navodno, bio je fasciniran čuvenom scenom iz Kopolinog legendarnog filma Apocalypse Now kada 7. konjički puk vrši nalet helikopterima Bell UH-1 Iroquois uz muziku iz trećeg čina Vagnerove ValkireKas (Marš) Valkira.

mocart protiv vagnerove valkire
mocart protiv vagnerove valkire

No, The Times je zaključio da je odabir imena bio zbog Utkinove opsednutosti nacističkom Nemačkom u kojoj je gajen Vagnerov kult! Malo čudna tvdnja da je jedan bivši pripadnik ruskog Specnaza bio opsednut Hitlerovim omiljenim kompozitorom.Ipak, u medijima je preovladala teza da se radilo samo o Utkinovom ratnom nadimku. U redu, melodija i kompozitor su poznati ali, otkud plaćenim vojnicima orkestar i kako su postali muzičari? Ruski ’’analitičari’’ imaju objašnjenje: mini-armija raspolaže svim borbenim instrumentima (puškama, topovima, minobacačima, raketama, tenkovima itd), neophodnim da ’’orkestar’’ na frntu izvodi paklenu ’’muziku’’!

Za one koji vole crni humor ovo je možda prihvatljivo. No, postavlja se pitanje otkud onda na ukrajinskoj strani naoružani, privatni, borbeni Mocart (Wolfgang Amadeus Mozart, 1756 –1791)? E, to je, opet prema zapadnim medijima, odgovor Rusima u vidu Salijerija (Antonio Salieri, 1750-1825)! 

Grupa Mocart je opet delo jednog penzionisanog specijalca, sada američkog. Radi se o penzionisanom potpukovniku Marinskog korpusa Endrju Milburnu (Andrew Milburn), do 2013. zameniku komandanta Centralne komande specijalnih operacija (Deputy Commander of Special Operations Command Central) odgovornog za sve američke specijalne operacije na Bliskom istoku. Milburn je nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u Kijev došao kao dopisnik američkog onlajn magazina Task & Purpose koji je pokrivao vojne i teme iz namenske industrije.

Ubrzo je dobio finansijsku podršku bivšeg pukovnika USMC Endrjua Bejna (Andrew Bain), sa kojim osniva grupu Mocart (Bejn je imao funkciju CFO – chief financial officer). Kako je odabrano baš Mocartovo ime nije jasno ali postoji mogućnost da su bivši marinci bili ljubitelji Mocartovih kugli. Navodno, Mocart je bio zamišljen skoro kao humanitarna organizacija, zadužena da prikuplja sredstva i obučava ukrajinske borce. Uskoro se uplela u direktne sukobe i bukvalno postala Salijeri ruskog Vagnera.

No, nakon što je ponestalo sredstava, već u januaru 2023, Mocart grupa je prestala da funkcioniše Naime, između dvojice osnivača izbio je spor pa otvoreni sukob oko vlasništva nad firmom. U svojim poslednjim danima, Mocart je suočen sa prebegavanjem plaćenika, sukobima i pravnim sporom između dva suosnivača. U saopštenju na Twiteru, Milburn je tvrdio da su ime kompanije i pravno lice odvratili pažnju od osnovne misije grupe (koje?). Pokušao je da oživi firmu, zakupivši novu kancelariju u Kijevu i krenuvši u akciju prikupljanja sredstava. Nekoliko bivših zaposlenih koje je intervjuisao The New York Times izrazilo je želju da nastavi svoj posao.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave