NaslovnaNovostiRuska džinovska nuklearna podmornica, među najvećima na svetu, otišla u penziju

Ruska džinovska nuklearna podmornica, među najvećima na svetu, otišla u penziju

Četrdeset i tri godine nakon što je puštena u rad, teška strateška podmornica na nuklearni pogon „Dmitrij Donskoj“ projekta 941 Akula je konačno povučena iz upotrebe.

Šef ruskog Pokreta za podršku mornarici Vladimir Malcev izjavio je za TASS: „Podmornička krstarica Dmitrij Donskoj je povučena iz sastava ruske mornarice. Sačekaće upotrebu u pomorskoj bazi u Severodvinsku sa još dve jedinice ovog projekta.

Ranije u junu 2022, ruski mediji su citirali neimenovane izvore u odbrambenoj industriji: „Podmornica Dmitrij Donskoj je uklonjena iz flote i biće rashodovana“. Isti izvor iz Ministarstva odbrane je izjavio da će Dmitrij Donskoj biti zamenjen najvećom podmornicom na svetu, nuklearnom podmornicom Belgorod klase Oskar II, koja je puštena u rad u julu 2022. i dugačka je 184 metra.

Belgorod i Dmitrij Donskoi poslednji put su primećeni zajedno u Belom moru kod obale severozapadne Rusije. Stručnjaci su primetili da je Dmitrij Donskoj možda bio u pratnji Belgoroda tokom morskih ispitivanja pre nego što je ovaj drugi stupio u službu.

Podmornica Dmitrij Donskoj bila je poslednja u funkciji u svojoj klasi nakon što su sve iz njene klase povučene iz upotrebe tokom godina. 2021. je objavljeno da će podmornica ostati u službi najmanje do 2026. Međutim, njena uloga je navodno bila ograničena na platformu za testiranje oružja.

Podmornica Belgorod, koja je zamenila Dmitrij Donskoj, nosi šest nuklearnih autonomnih podvodnih torpeda Posejdon (NATO ime Kanyon). Tokom borbe, Belgorod može da integriše malu nuklearnu podmornicu dizajniranu za duboko morsko ronjenje ispod svoje kobilice.

Belgorod nuklearna podmornica
Belgorod nuklearna podmornica

Belgorod takođe impresionira drugim ključnim prednostima – integracijom još jedne spasilačke podmornice na leđima Belgoroda, kao i sposobnošću da nosi veliki teret, uključujući nezavisnu nuklearnu elektranu.

Kada govorimo o naoružanju nuklearne podmornice Belgorod dominantno je prisustvo šest nuklearnih torpeda Posejdon (jačina udara jednog je preko 2 Megatona).

Ova podmornica je najnaprednija u ruskom arsenalu, verovatno i na svetu, sa najsavremenijim podvodnim dronovima kao što je Klavesin-2R. Dmitrij Donski je uživala reputaciju legendarne koja je u nekom trenutku činila oslonac sovjetskih podmornica.

IzvorTASS

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave