NaslovnaNovostiPrva serija ruskih „robota ubica“ stigla u Donbas; Glavna meta: tenkovi Abrams...

Prva serija ruskih „robota ubica“ stigla u Donbas; Glavna meta: tenkovi Abrams i Leopard 2

Prva serija borbenih robota Marker stigla je u Ukrajinu nekoliko dana nakon što je bivši ruski šef svemira Dmitrij Rogozin napisao na svom Telegram kanalu da će borbeni robot proći „vatreno krštenje“ na ratištima u istočnoj Ukrajini.

Bivši šef Roskosmosa i šef specijalne vojne savetodavne grupe „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin objavio je 2. februara na svom Telegram kanalu da su četiri robotske platforme Marker stigle u region Donbas u okrugu na istoku Ukrajine.

Marker je kopneno vozilo bez posade, koje po izgledu, ako ne i po oružju, podseća na tenk. Takođe u pitanju je platforma na gusenicama poput tenka a može biti opremljen nizom senzora i oružja. Među njima su kućište za lansiranje dronova i kupola sa mitraljezima i protivtenkovskim projektilima.

Rogozin je rekao i da su stručnjaci počeli da testiraju algoritme za vođenje ratovanja u okviru grupe borbenih robota. Rogozin je prošlog meseca dao izjavu u kojoj je najavio da će borbeni roboti Marker biti podvrgnuti testiranju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

„Prva četiri Marker robota stigla su u region striktno po rasporedu. Počinjemo da preuzimamo slike ciljeva i testiramo algoritme ratovanja u okviru jedinice borbenih robota i instaliramo moćno protivtenkovsko naoružanje“, rekao je Rogozin.

Ranije je Rogozin rekao da će šok varijanta ruskog robota Marker biti raspoređena u Ukrajini u februaru kako bi uništio zapadne tenkove koje su obećale zemlje NATO-a.

Posle višenedeljnog diplomatskog natezanja, Sjedinjene Države i Nemačka su 25. januara objavile da će isporučiti tenkove Abrams i Leopard-2.

Od objave, ruski zvaničnici su podsticali svoje trupe da unište ove tenkove. Na primer, ruske kompanije su navodno izjavile da će vojnici koji unište američki tenk Abrams biti nagrađeni milionima dolara.

U tom kontekstu, borbeni roboti Marker su projektovani kao napredne ruske mašine koje će efikasno uništiti zapadne tenkove.

Rogozin je naveo da bi kompjuterizovana baza podataka slika omogućila Markeru da automatski identifikuje i cilja ukrajinsko oružje, poput američkih tenkova Abrams i nemačkih leoparda.

„Borbena verzija Marker robota ima elektronski katalog u sistemu upravljanja sa slikama ciljeva kako u vidljivom dometu tako i u infracrvenom. Shodno tome, robot može automatski da odredi opremu neprijatelja“, rekao je Rogozin.

„Čim počnu isporuke tenkova Abrams i Leopard ukrajinskim trupama, Marker će dobiti odgovarajuću elektronsku sliku i moći će automatski da otkrije i pogodi američke i nemačke tenkove protivtenkovskim navodjenim raketama“, rekao je on.

Ove najsavremenije NATO tenkove Ukrajina neće odmah rasporediti jer ukrajinske trupe moraju da prođu obuku za upravljanje. To u suštini znači da će borbeni robot Marker biti testiran za druge svrhe i procenjen od strane stručnjaka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave