NaslovnaNovostiKoliko realno znače zapadni tenkovi Ukrajini?

Koliko realno znače zapadni tenkovi Ukrajini?

Već se zna da će Velika Britanija Kijevu isporučiti 14 svojih tenkova FV4034 Challenger 2. Ovi tenkovi, mase tona, kao glavno naoružanje imaju žlebljeni top 120 mm L30A1(Gun 120 mm Tk L30).

Posle manjeg natezanja, Ukrajina će od partnera dobiti i moderne nemačke tenkove Leopard 2. Nemačka je zvanično potvrdila svoje namere. To prenosi RBC-Ukrajina pozivajući se na lokalnu publikaciju Die Welt, koja citira odluku nemačke vlade. Očekivano, reč je o jednoj četi tenkova Leopard 2 (tačno 14 jedinica) iz nemačkih zaliha.

Naime, prema NATO standardima, to su tri voda od po 4 tenka i kontrolni odsek od još 2 tenka – odnosno 14 jedinica. Poznato je da je to izjavio portparol vlade Steffen Hebestreit. On je saopštio odluku kancelara Olafa Šolca. „Nemačka će Ukrajini prebaciti 14 glavnih borbenih tenkova Leopard 2. Osim toga, nemačka vlada je dala dozvolu drugim državama da isporuče ove tenkove Ukrajini“, rekao je on.

abrams a1
abrams a1

Hebestreit je dodao da se taj potez odvija u koordinaciji sa međunarodnim partnerima i da je cilj „brzo formiranje dva ukrajinska tenkovska bataljona Leopard 2“.

Podsetimo, ranije su nemački mediji objavili da je kancelar Olaf Scholz odlučio da četu tenkova prebaci u Ukrajinu. Prema standardima NATO, to su tri voda od po 4 tenka i komandno odeljenje od još 2 tenka – odnosno 14 jedinica. Napomenuto je da je reč o tenkovima savremene opreme Leopard 2A6 mase 62 tone. Planirano je da se prve jedinice obezbede iz zaliha Bundesvera, a srednjeročno i dugoročno, tenkovi bi se isporučivali sa skladišta proizvođača.

SAD su takođe donele odluku da Ukrajini isporuče 30 (ili 31) svojih tenkova M1 Abrams koji, u zavisnosti od varijante, imaju masu od 54 do 61,3 tone, a koriste žlebljeni top Watervliet Arsenal 105 mm M68 (u varijantama M68E1, M68A1 i M68A1E4) sa žlebljenim cevima Royal Ordnance L7 (Gun, 105 mm, Tank, L7) odnosno, Royal Ordnance L11A5 (Gun 120 mm Tk L11).

Tenkovska koalicija

Jedan broj evropskih zemalja je takođe najavio spremnost da prebace tenkove Leopard u Ukrajinu. Konkretno, Poljska je prva izvestila o ovoj inicijativi. Istina, Nemačka, kao zemlja proizvođač, morala je dati prethodnu saglasnost za ovaj potez, ali su poljske vlasti 24. januara potvrdile da su spremne da obezbede 14 tenkova čak i bez dozvole Berlina.

challenger 2
challenger 2

Pored toga, predsednik Finske je rekao da je njegova zemlja spremna da obezbedi tenkove, kao i da obuči ukrajinske posade. Holandski premijer Mark Rutte najavio je da razmatra kupovinu tenkova Leopard iznajmljenih od Nemačke kako bi ih prebacio u Ukrajinu. Verovatno je reč o 18 jedinica ove tehnike. Prema pisanju medija, tenkove Leopard 2 spremne su da obezbede Norveška, Španija i Portugalija. Vlasti ovih zemalja do sada nisu zvanično potvrdile ovu informaciju.

Unapređeni model A6, u poređenju sa prethodnim, ima poboljšani oklop kupole i dodatnu zaštitu od mina.

No, glavnu prednost predstavlja top 120-mm-Glattrohrkanone L/55  Rheinmetall Rhl 120/L55 sa povećanom dužinom glatke cevi, čime se postiže veća početna energija (Eo) i brzina (Vo), a time i veći domet te probojnost zrna na cilju.  Bundesver je trenutno raspolaže sa više od 300 tenkova u različitim modifikacijama.

Poljska

Poljski ministar odbrane Mariusz Błaszczak uputio je danas Nemačkoj zvanični zahtev za reeksport tenkova Leopard 2 u Ukrajinu. Prema pravilima, zemlja proizvođač mora odobriti isporuku trećoj strani.

„Nemci su već dobili naš zahtev za pristanak na transfer tenkova Leopard 2. Takođe pozivam nemačku stranu da se tenkovima Leopard 2 pridruži koaliciji zemalja koje podržavaju Ukrajinu. To je naš zajednički cilj, jer govorimo o bezbednost cele Evrope“, napisao je on na Tviteru.

Poljska je poslednjih dana jedan od najaktivnijih lobista po ovom pitanju. Varšava je i ranije govorila o spremnosti da prebaci 14 Leoparda 2 čak i bez dozvole Nemačke.

Poljska vojska danas ima ukupno oko 250 tenkova Leopard.

Finska

Finski predsednik Sauli Väinämö Niinistö  je tokom svoje posete Kijevu takođe potvrdio spremnost da razmotri mogućnost prebacivanja svojih Leoparda u Ukrajinu, kao i obuke ukrajinskih posada. Broj koji bi se donirao još uvek nije poznat. Prema rečima predsednika, Finska je spremna da doprinese formiranju posebne tenkovske jedinice od strane snaga savezničke koalicije. Finska vojska ima oko 200 tenkova Leopard 2, što u borbenoj gotovosti što na skladištima.

Norveška

Norveška vlada sada razmatra mogućnost da ukrajinskoj strani prebaci do 8 tenkova Leopard 2. Informacija još nije potvrđena, ali prema časopisu Dagens Naeringsliv, odluka bi mogla biti uskoro odobrena. Norveška vojska naoružana sa 36 jedinica Leopard 2.

Holandija

Kako je već rečeno, holandski premijer Mark Rutte najavio je da razmatra kupovinu tenkova Leopard 2 iznajmljenih od Nemačke kako bi ih prebacio u Ukrajinu.

Rutte je izjavio kako je Holadnija „Iznajmila (tenkove Leopard 2), što znači da može i da ih kupiti i nakon toga donira“. No, pojasnio je da odluka još nije doneta ali da se radi o oko  18 tenkova.

Španija

Prema pisanju lista El Mundo, španska strana razmatra mogućnost transfera tenkova Leopard 2, ali za njihovu popravku i pripremu može biti potrebno oko mesec dana.

Dan ranije, španski ministar spoljnih poslova José Manuel Albares Bueno odbio je da pojasni na koliko tenkova Ukrajina može da računa. Madrid inače raspolaže sa oko 240 jedinica Leoparda 2.

Koliko Leoparda želi Ukrajina?

Prema rečima ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe (Дмитро Іванович Кулеба), Ukrajina pre svega želi da formira tenkovsku brigadu od Leoparda 2. Tenkovska brigada Oružanih snaga Ukrajine treba da ima tri bataljona, odnosno, potrebno je najmanje 93 tenka.

“Cilj nam je da od Leoparda 2 u početku formiramo tenkovsku brigadu. Zašto baš Leopard 2? Zato što je ovo tenk koji se decenijama pravi u Evropi i nalazi se u mnogim evropskim armijama. Praktično, od svake od njih može se dobiti po nekoliko tenkova, istina različitih modifikacija“, rekao je on.

solc ispred leopard tenka
solc ispred leoparda

Ministar je takođe naglasio da je od početka januara bilo pet zemalja koje su bile spremne da prebace tenkove u Ukrajinu. Iz navedenog proizilazi da Nemačka, Poljska, Norveška i Holandija mogu da isporuče 54 tenka. Finska i Španija su i dalje u pitanju. Treba napomenuti da je u decembru glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni (Валерій Федорович Залужний) rekao da mu je za kontraofanzivne operacije potrebno najmanje 300 tenkova, što če zapadni saveznici najverovatnije uspeti da obezbede.

Ako zanemarimo specifičnost obuke posada na različitim vrstama tenkova, kao i kompletnu logistiku, u oči pada da će Ukrajinci dobiti tenkove opremljene topovima u dva različita kalibra (120 i 105 mm), koji koriste dva osnovna tipa municije:105×617mmR i 120x570mm R. 

Ukoliko Francuzi za Kijev pošalju svoje tenkove Leclerc sa glatkocevnim topomGIAT Industries (Nexter) CN120-26, (Modèle F1), to neće dodatno zakomplikovati logisitku pošto koristi istu municiju kao i Rheinmetall Rh-120 sa Leoparda.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave