NaslovnaNovostiSAD nude Ukrajini dronove MQ-9 Reaper za 1 dolar ali...

SAD nude Ukrajini dronove MQ-9 Reaper za 1 dolar ali…

General Atomics, vodeći američki proizvođač dronova, ponudio je ukrajinskoj vladi da proda dva drona MQ-9 Reaper za jedan dolar.

Međutim, prema pismu do kojeg je došao The Wall Street Journal, sporazumom se, osim jednog dolara, traži da Kijev plati oko 10 miliona dolara za pripremu i raspoređivanje aviona u Ukrajini, kao i 8 miliona dolara godišnje za održavanje i operativnost ovih modela dronova.

Sa neuporedivom operativnom fleksibilnošću, MQ-9 Reaper je dron sa impresivnom brzinom i dometom. Na našoj listi najboljih borbenih dronova nalazi se na četvrtom mestu.

Predloženi plan bi uključivao zemaljsku kontrolnu stanicu koja bi omogućavala upravljanje bespilotnim letelicama skoro svuda.

Reaper može biti naoružan i ima raspon krila od otprilike 66 stopa. Može ostati u vazduhu duže od 24 sata. Stariji model drona, avion MQ-9A Block 1, koji nudi kompanija, obično bi koštao nekoliko miliona dolara svaki.

Linden Blu, glavni izvršni direktor kompanije General Atomics, koja proizvodi dotičan dron, izneo je predlog atašeu za odbranu Ukrajine u Vašingtonu prošle nedelje, navodi se u izveštaju.

Ipak, ni američka ni ukrajinska vlada nisu komentarisale predlog, koji čini nam se, ispada odlična marketinška kampanja proizvođača. Portparol General Atomics-a rekao je da kompanija ne može da komentariše konkretne poslove, ali veruje da je Ukrajini hitno potrebno nešto poput drona Reaper.

Mark Brinkli, portparol General Atomics-a, rekao je da General Atomics razgovara sa ukrajinskom vladom o potrebama njihovih vojnih snaga već mnogo meseci i da je i dalje posvećen da im pomogne na bilo koji način.

Bespilotne letelice Grey Eagle i Reaper, koje proizvodi General Atomics, omogućile bi ukrajinskim snagama da ciljaju i nadgledaju ruske trupe sa malo bezbednije udaljenosti. Ukoliko bi neka od ovih letelica bila oborena, osetljiva oprema, mogla da završi u rukama Rusa.

gray eagle 1
gray eagle 1

Ministarstvo odbrane SAD je navodno već razmatralo prodaju četiri MQ-1C Gray Eagle drona Ukrajini u junu 2022, prema informacijama koje su se tada pojavile. Poslednji dokumentovan slučaj obaranja MQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva odigrao se u Libiji, prošle godine.

Prema izveštajima, američka vojska razmatra modifikaciju dronova MQ-9 tako da, čak i ako se neki od njih dočepaju Rusi, postoji manji rizik od izlaganja tajne tehnologije. Istu priču slušamo i kada je reč o tenkovima koje Zapad planira da isporuči Ukrajini. Detaljan opis famozne MQ-9 REAPER bespilotne letelice pročitajte ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave