NaslovnaAvijacijaMQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva oboren u Libiji

MQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva oboren u Libiji

Izviđački dron MQ-9 Reaper ER oboren je iznad Libije nakon što je ušao u vazdušni prostor zemlje. Prema turskim izvorima, dron pripada američkom vazduhoplovstvu u Evropi.

MQ-9 Reaper ER presrela je protivvazdušna odbrana Libijske nacionalne armije (LNA), koju je predvodio general Kalifa Haftar. Dron je oboren u oblasti iznad Bengazija. LNA ima kopnene sisteme protivvazdušne odbrane sovjetskog ili ruskog dizajna. 9K33 Osa, C-200, Pancir-C1, SA-8b Gecko i Strela-10 su deo inventara LNA. Prema posmatračima i stručnjacima, ili Pancir-C1 ili 9K33 Osa oborili su MK-9 Reaper ER.

LNA je već objavila da su se na oborenom MQ-9 Reaper ER nalazile dve rakete, ali nije navela oznake. Dron najverovatnije pripada 324. ekspedicionoj izviđačkoj eskadrili američkog ratnog vazduhoplovstva sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Sigonela u Italiji. Ova eskadrila je deo 319. američkog mornaričkog obaveštajnog krila u Evropi.

319. izviđačko krilo, koje je deo američkih pomorskih snaga u Evropi i Africi [USAFE-AFAFRICA], pored MQ-9 Reaper ER, ima i RW-4B Global Hawk u svom inventaru. 319. izviđačko krilo često leti u izviđačke, osmatračke i ofanzivne misije iznad Libije.

MQ-9 Reaper ER

MQ-9 Reaper ER je američki dron koji je razvio i proizveo General Atomics. Zvanično je predstavljen 2007. godine, ali je prvi let izveo pre skoro 21 godinu – 2001. MQ-9 Reaper ER je jedan od najpopularnijih i korišćenih izviđačkih dronova.

U SAD je u službi Vazduhoplovstva, NASA-e i Državne bezbednosti SAD. Ostali operateri širom sveta su Francuska, Holandija, Belgija, Italija, Indija, Španija, Maroko, Tajvan, Japan, itd. Finska i Poljska su se raspitivale o kupovini MQ-9 Reaper i smatraju se budućim operaterima dronova.

ER verzija ima veći domet i duže krilo od osnovne verzije. Dron pokreće jedan turboelisni Honeywell TPE331-10, 900 KS [671 kV] sa digitalnom elektronskom kontrolom motora [DEEC]. Njegova najveća brzina je 300 mph [482 km/h, 260 kn], dok je brzina krstarenja 194 mph [313 km/h, 169 kn]. Operativni domet osnovne verzije je 1.200 mi [1.900 km, 1.000 nmi] i može da ostane u vazduhu najmanje 14 sati.

Njegova primarna funkcija su izviđačke i ofanzivne misije, ali može biti i naoružan. Ima 7 tvrdih tačaka na kojima se mogu rasporediti stanice za oružje. Najčešće je naoružan raketama vazduh-zemlja AGM-114 Hellfire. Može da nosi do četiri ove vrste projektila. Dodatno može biti opremljen sa dve laserski vođene bombe GBU-12 Paveway II od 230 kg.

Pročitajte još: SMRT PREDATORA IZNAD SRPSKE

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave