NaslovnaAvijacijaMQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva oboren u Libiji

MQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva oboren u Libiji

Izviđački dron MQ-9 Reaper ER oboren je iznad Libije nakon što je ušao u vazdušni prostor zemlje. Prema turskim izvorima, dron pripada američkom vazduhoplovstvu u Evropi.

MQ-9 Reaper ER presrela je protivvazdušna odbrana Libijske nacionalne armije (LNA), koju je predvodio general Kalifa Haftar. Dron je oboren u oblasti iznad Bengazija. LNA ima kopnene sisteme protivvazdušne odbrane sovjetskog ili ruskog dizajna. 9K33 Osa, C-200, Pancir-C1, SA-8b Gecko i Strela-10 su deo inventara LNA. Prema posmatračima i stručnjacima, ili Pancir-C1 ili 9K33 Osa oborili su MK-9 Reaper ER.

LNA je već objavila da su se na oborenom MQ-9 Reaper ER nalazile dve rakete, ali nije navela oznake. Dron najverovatnije pripada 324. ekspedicionoj izviđačkoj eskadrili američkog ratnog vazduhoplovstva sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Sigonela u Italiji. Ova eskadrila je deo 319. američkog mornaričkog obaveštajnog krila u Evropi.

319. izviđačko krilo, koje je deo američkih pomorskih snaga u Evropi i Africi [USAFE-AFAFRICA], pored MQ-9 Reaper ER, ima i RW-4B Global Hawk u svom inventaru. 319. izviđačko krilo često leti u izviđačke, osmatračke i ofanzivne misije iznad Libije.

MQ-9 Reaper ER

MQ-9 Reaper ER je američki dron koji je razvio i proizveo General Atomics. Zvanično je predstavljen 2007. godine, ali je prvi let izveo pre skoro 21 godinu – 2001. MQ-9 Reaper ER je jedan od najpopularnijih i korišćenih izviđačkih dronova.

U SAD je u službi Vazduhoplovstva, NASA-e i Državne bezbednosti SAD. Ostali operateri širom sveta su Francuska, Holandija, Belgija, Italija, Indija, Španija, Maroko, Tajvan, Japan, itd. Finska i Poljska su se raspitivale o kupovini MQ-9 Reaper i smatraju se budućim operaterima dronova.

ER verzija ima veći domet i duže krilo od osnovne verzije. Dron pokreće jedan turboelisni Honeywell TPE331-10, 900 KS [671 kV] sa digitalnom elektronskom kontrolom motora [DEEC]. Njegova najveća brzina je 300 mph [482 km/h, 260 kn], dok je brzina krstarenja 194 mph [313 km/h, 169 kn]. Operativni domet osnovne verzije je 1.200 mi [1.900 km, 1.000 nmi] i može da ostane u vazduhu najmanje 14 sati.

Njegova primarna funkcija su izviđačke i ofanzivne misije, ali može biti i naoružan. Ima 7 tvrdih tačaka na kojima se mogu rasporediti stanice za oružje. Najčešće je naoružan raketama vazduh-zemlja AGM-114 Hellfire. Može da nosi do četiri ove vrste projektila. Dodatno može biti opremljen sa dve laserski vođene bombe GBU-12 Paveway II od 230 kg.

Pročitajte još: SMRT PREDATORA IZNAD SRPSKE

Autor

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
751PratilacaZaprati
479PratilacaZaprati

Najnovije objave